Thaise man vervolgd voor verkoop van DVD's over koningshuis

22 maart 2011

De man riskeert 3 tot 15 jaar, want dat is in Thailand de strafmaat voor majesteitsschennis. Het ging om DVD's met een aflevering van het programma Foreign Correspondent (ABC Australië) over de toekomst van de Thaise monarchie. De Thaise autoriteiten namen vooral aanstoot aan privébeelden van kroonprins Vajiralongkorn en zijn aanstaande echtgenote.

Beledigen mag dus niet, maar over koning Bhumibol (°1927) - voluit Poramintharamaha Bhumibol Adulyadej Mahitalathibet Ramathibodi Chakkrinaruebodin Sayamminthrathirat Borommanatbophit - valt verder geweldig veel interessants te vertellen. Dat hij sinds 1946 op de Thaise troon zit, en daarmee veruit de langst regerende monarch is bijvoorbeeld. Dat hij een vermaard jazz-trompetist en componist is. Dat hij een Bodhisattva zou zijn. Vader van de Thaise technologie wordt genoemd en onder meer de uitvinder is van de Chai Pattana water aerator.

Hij zorgde er ook persoonlijk voor dat de opiumtelers in het noorden van het land tegenwoordig met succes thee en koffie verbouwen (aardbeien wilde niet lukken) en dat ook arme boeren zich een waterbuffel kunnen veroorloven.

Geen geringe verdiensten. Bhumibol wordt in Thailand dan ook extensief vereerd. Een bioscoopfilm of concert wordt steevast voorafgegaan door muziek van (of ter ere van) de koning, en uiteraard staat iedereen dan recht. In de bioscoop worden dan foto's van zijn activiteiten getoond. In vrijwel alle Thaise huizen hangt een portret van de koning (vooral die met Elvis schijnt populair te zijn) en iedere dag om 8 uur en 18 uur wordt het volkslied op alle radio- en TV stations gespeeld. Ook dan worden er hoogtepunten uit zijn leven getoond.

De grote vraag blijft: wat na Bhumibol? De koning is al geruime tijd ziek en vertoont zich nog zelden in het openbaar. Vorige week was bij Vranckx te zien hoe honderden van zijn aanhangers - de geelhemden - samentroepen aan het ziekenhuis. Zijn tegenstanders - de roodhemden - vinden het koningshuis 'het grootste obstakel voor de democratie'.