Thaise voetballertjes kunnen misschien grot "uitwandelen" door wegpompen water

5 juli 2018
De Thaise voetballertjes en hun coach die vastzitten in een ondergelopen grottencomplex, kunnen misschien toch gered worden zonder te leren duiken. Door het inzetten van pompen is het waterniveau al fors gedaald. De hoop is dat de jongens de grot zouden kunnen "uitwandelen" met behulp van reddingsvesten.

Nadat de jongens gevonden waren, kwamen twee opties naar voren: de jongens leren duiken of ze enkele maanden in de grot laten, tot na het regenseizoen dat er zit aan te komen.

Maar mogelijk is er dus nog een andere oplossing. Het wegpompen van het water, waarmee gestart werd na het terugvinden van de vermiste kinderen, verloopt vlot. Het waterniveau is al met 40 procent gedaald en de reddingswerkers kunnen nu de grot binnengaan zonder hun duikerspak.

Om een veilige doorgang te maken voor de kinderen, zodat ze met reddingsvesten door het water kunnen waden, moet het waterniveau wel nog verder zakken. En het mag natuurlijk niet beginnen regenen intussen. Voor het reddingsteam is het werken tegen de klok.

Ben Reymenants, de Belgische redder die meegeholpen heeft aan de actie, is nog steeds in Thailand, waar hij zich klaarhoudt als zijn hulp opnieuw nodig is.

"De regen is uitgebleven wonder boven wonder", vertelt hij in 'De Ochtend'. "Op dit moment ziet alles er redelijk goed uit. Ze pompen gigantische hoeveelheden water naar buiten. Je hoeft niet te kunnen zwemmen of duiken om tot in de helft van de grot te komen. We hopen dat er snel een oplossing komt, maar er blijven gevaarlijke passages."

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'