Theatermaker Franz Marijnen overleden: "Theatervernieuwer pur sang"

3 augustus 2022
Marijnen was 79 en wordt beschouwd als een van de grote theatermakers van de Lage Landen. Hij introduceerde het werk van de Poolse theaterhervormer Jerzy Grotowski in Nederland en België, maar maakte hier ook tal van grote en succesrijke theaterproducties voor verschillende stadstheaters.

Marijnen werd in 1943 geboren in Mechelen. Hij studeerde regie aan het RITCS (Rijks Instituut voor Toneel en Cultuurspreiding) in Brussel. In die periode begon hij al te regisseren voor het Mechels Miniatuur Teater.

Marijnen introduceerde ook het werk van Jerzy Grotowski in Nederland en België. Die Poolse theatermaker was vooral een vernieuwer op het vlak van experimenteel theater.

Daarna trok Marijnen naar de Verenigde Staten, waar hij het experimentele gezelschap Camera Obscura oprichtte.

In de tweede helft van de jaren 70 keerde hij terug naar Europa. Hij was onder meer directeur van het Ro Theater in Rotterdam en intendant bij de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) in Brussel. In Brussel lokte hij Franstaligen naar de KVS en ijverde hij voor een plek voor de Arabische cultuur in de KVS.

Daarnaast regisseerde Franz Marijnen verschillende grote toneelproducties, zoals "Yerma" van Federico Garcia Lorca (NT Gent), "De Koning Sterft" van Eugène Ionesco (NT Gent), "Bataille/bataille" van Georges Bataille (Noord Nederlands Toneel), "Koning Lear" van William Shakespeare (KVS), "Oresteia" van Aeschylus (KVS) en Scarlatti  ('t Arsenaal). Grote producties met een experimentele stempel waren zijn handelsmerk.

Een “In memoriam” van Franz Marijnen uit het VRT-programma “Dood doet leven” uit 1998:

Bron: vrtnws.be en De weremd vandaag