Theo Francken haalt zwaar uit naar Groen: "Die partij is ongelooflijk arrogant"

25 oktober 2018
© Radio 1
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft zich bijzonder kritisch uitgelaten over Groen. In 'De Ochtend' noemde Francken Groen herhaaldelijk "arrogant".

Francken maakte vanmorgen via Twitter bekend dat zijn partij samen met Open VLD en CD&V het provinciebestuur van Vlaams-Brabant zal uitmaken. Een Zweedse coalitie dus, het akkoord werd gisteravond bereikt. "We gaan Zweeds. Vlaams, groen en ondernemend", schreef de staatssecretaris.

Groen, maar dan wel zonder de partij Groen. "Daarvoor hebben we Groen niet nodig. We hebben het geprobeerd met Groen, maar Groen is te arrogant. Je ziet dat die partij ongelooflijk arrogant is, ze hebben zich ongelooflijk arrogant opgesteld in Vlaams-Brabant net als in Antwerpen", zei Theo Francken in 'De Ochtend'. "Die denken dat ze onoverwinnelijk zijn, maar we zullen wel zien. Oppassen dat je de boemerang niet terug in je gezicht krijgt", klinkt het waarschuwend aan het adres van de groenen.

Groen denkt dat ze onoverwinnelijk zijn.

Dat is een heel andere toon dan de N-VA-burgemeester Bart De Wever in Antwerpen. Die klinkt de laatste week eerder verzoenend en mikt mogelijk op een bestuur met Groen in Antwerpen. "Dat is een zaak voor Bart De Wever", aldus Francken."Maar Groen vind ik bijzonder arrogant. En ik ben blij dat ze nu met de realiteit worden geconfronteerd, ook in Antwerpen waar ze in de gemeenteraad zijn afgegaan als een paar schooljongens."

Dat laatste was een verwijzing naar Antwerps Groen-kopstuk Wouter Van Besien die de toenadering van Bart De Wever wou uittesten door een aantal groene voorstellen op de agenda te zetten van de eerste Antwerpse gemeenteraad na de verkiezingen, eerder deze week. Die voorstellen werden weggestemd.

Beluister het interview in 'De Ochtend':