"Theo Francken misleidt de publieke opinie"

8 december 2016
Een Syrisch gezin dat naar België wilde komen en opgevangen zou worden door een Waalse familie, kreeg geen reisvisum van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. "Als ik dat doe, zet ik de deur open voor duizenden gezinnen."

De juridische procedure loopt al een hele tijd, en het Brusselse hof van beroep heeft nu beslist dat Franken toch een reisvisum voor het gezin moet uitreiken. Doet hij dat niet, dan moet hij een dwangsom van €1000 per dag en per gezinslid betalen.

Francken zei eerder al dat hij het een krankzinnig arrest vindt. Volgens hem zijn de consequenties niet te overzien en zet dit de deur open voor duizenden mensen.

Strenge criteria voor een visum

"Theo Francken misleidt de publieke opinie", zegt advocate Kati Verstrepen in Hautekiet. "Het weet dat er heel weinig Syriërs in aanmerking komen om een visum te krijgen. De criteria zijn heel streng. Hoeveel Syriërs vinden bijvoorbeeld een Belgisch gezin dat hen ten laste wil nemen?"

Het klopt niet dat dit arrest de deur openzet voor duizenden mensen.

Verstrepen roept de staatssecretaris op om de beslissing uit het arrest uit te voeren: "Net als burgers moeten overheden rechterlijke beslissingen respecteren. Anders is het niet meer dan normaal dat er een dwangsom moet betaald worden."

Radio 1 Select