Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Onduidelijkheid blijft: wanneer hoorde Theo Francken eerste geruchten over fraude met humanitaire visa?

do 17 jan. - 8:13

Wanneer hoorde voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken voor het eerst van mogelijke misbruiken met humanitaire visa, waarbij een Mechelse N-VA-politicus betrokken is? In 'De Ochtend' zei Francken dat dat "na het afronden van de humanitaire operatie in september" was. "Maar ik heb nooit bewijzen gezien."
Theo Francken en Wouter De Vriendt

Reportagemagazine Pano onthulde dinsdag dat het Mechelse gemeenteraadslid voor N-VA Melikan Kucam ervan verdacht wordt zichzelf verrijkt te hebben bij het uitdelen van humanitaire visa voor Assyriërs. Kucam was voor het kabinet van Francken een van de tussenpersonen die mensen selecteerde voor zo'n visum.

Theo Francken zegt in 'De Ochtend' dat hij nog altijd achter die humanitaire operatie staat en achter de manier van werken. "Ik had geen enkele aanwijzing dat er iets mis was", aldus Francken, die stelt dat Kucam "een soort vaderfiguur" in de Assyrische gemeenschap in Mechelen was.

De Vriendt: "Francken heeft tijd genoeg gehad om naar de politie te stappen. Waarom heeft hij dat niet gedaan?"

Nochtans had hij als staatssecretaris al eerder kunnen weten dat er iets aan de hand was, vindt Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt. "Hij kan niet zeggen dat hij niet gewaarschuwd is. Al 5 jaar lang hameren wij op meer controle, meer duidelijkheid."

Het voorbije najaar, in oktober, verstuurde Midden-Oostenexpert Pieter Van Ostaeyen ook al een hele rist tweets over de geruchten. "Dat is al drie, vier maanden geleden. Francken heeft tijd genoeg gehad om naar de politie te stappen. Waarom heeft hij dat niet gedaan?" Mechels burgemeester Bart Somers (Open VLD), die de geruchten ook opving, deed dat bijvoorbeeld wel.

Francken zegt zelf dat hij de eerste geruchten gehoord heeft "nadat de operatie met Mechelse Assyriërs was afgerond in september", al blijft hij vaag over de precieze datum. "Daarover heb ik altijd gezegd: 'je moet klacht indienen bij de politie'. Maar ik heb nooit bewijzen gezien."

(lees verder onder de foto)

7 tussenpersonen

De Vriendt vindt dat Franckens manier van werken in de kwestie van die humanitaire visie fout was. "Er is een groot verschil tussen samenwerken met een bevriend N-VA'er, die u laat infiltreren in besluitvormingsprocedures, en een ngo zoals de Sint-Egidiusgemeenschap, die dat op een correcte manier heeft gedaan. Ik ben al 5 jaar actief op dit thema. De naam Melikan Kucam is geen énkele keer gevallen in het parlement. Vindt u dat normaal?"

Ik ga toch niet elke keer zelf naar de politie gaan? Ze gaan mij nogal zien komen

Intussen is er sprake van 7 tussenpersonen met wie het kabinet samenwerkte. De Vriendt zegt dat hij Francken over die zaak wil bevragen in het parlement. "En dan kunnen we misschien verder ingaan op de vraag wie die andere tussenpersonen waren. En of daar nog N-VA'ers tussen zaten."

Francken verdedigt zich door te stellen dat je bij zo'n humanitaire corridor altijd ergens een tussenpersoon nodig hebt, anders kan je die selectie niet maken. "En dan geef je een stuk vertrouwen af."

"Als staatssecretaris voor Migratie krijg je wel vaker geruchten binnen, over schijnhuwelijken tot fraude met uitkeringen. Dan heb ik altijd hetzelfde antwoord: ga naar de politie. Ik ga toch niet elke keer zelf naar de politie gaan? Ze gaan mij nogal zien komen."

Bekijk het gesprek in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet