Theo Francken volgt de verkiezingen in de VS: "Het is gewoonlijk zo dat een president het Huis verliest bij midterms"

7 november 2018
© Belga
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) volgt naar eigen zeggen de Amerikaanse politiek sinds hij 16 is, en is op dit moment ook in de Verenigde Staten om de tussentijdse verkiezingen te volgen. Hij is niet verbaasd dat de republikeinen hun meerderheid verliezen in het Huis van Afgevaardigden: "Bijna altijd verliest een president na twee jaar z'n meerderheid in het Huis. Dat is in de geschiedenis maar twee keer niet gebeurd", zegt Francken in 'De Ochtend'.

Staatssecretaris Theo Francken is in Washington D.C. om de verkiezingen van dichtbij te volgen, hij doet dat naar eigen zeggen al jaren. "Elke presidentsverkiezing en tussentijdse verkiezing probeer ik in de VS te zijn", aldus Francken.

De midterms zijn dit keer een beetje anders dan vorige keren: "het is veel meer genationaliseerd". "Trump heeft zich echt gesmeten in de campagne. Hij is tot drie rally's per dag gaan doen, waar hij in grote stadions duizenden fans toespreekt."

Tijdens die rally's heeft de Amerikaanse president vooral van migratie een verkiezingsthema gemaakt, tot verbazing van Francken. "Het is logisch dat hij over migratie praat, maar ik vind het opmerkelijk dat hij zo weinig over z'n sterke economische migratie heeft gesproken: de beurzen doen het goed en er zijn veel meer jobs, ook voor kwetsbare groepen zoals zwarten en latino's. Die resultaten zijn ijzersterk."

Het is opmerkelijk dat Trump zo weinig over z'n economische resultaten praat, want die zijn ijzersterk.

Naar alle waarschijnlijkheid zullen de republikeinen hun meerderheid verliezen in het Huis van Afgevaardigden, maar dat is volgens Francken niet ongewoon: "Obama heeft dat ook meegemaakt, feitelijk overkomt bijna alle presidenten dat. Het is slechts twee keer niet gebeurd."

Francken wijst op de goede scores van de republikeinen in de Senaat en ziet ook dat de republikeinen hun gouverneur kunnen behouden in enkele belangrijke swing states zoals Ohio.

Verder laat Francken in het midden op wie hij gestemd zou hebben als hij in de VS zou wonen. "De republikeinen sluiten in het algemeen dichter aan bij mijn gedachtegoed, maar je kan de situatie niet met België vergelijken. Er zijn in de VS maar twee partijen. Er zijn goede democraten en goede republikeinen, het zou echt van de persoon afhangen."

Beluister het interview met Theo Francken:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: