Theorbist

12 januari 2019
De theorbist is een musicus die de theorbe bespeelt. Theorbe is een synoniem voor aartsluit. Leest u dat woord ook verkeerd? Begrijpelijk toch dat iemand zich liever theorbist noemt dan bespeler van de aartsluit?

Sven Speybrouck zat vorige week op de trein. Tegenover hem in de coupé kwam een man zitten die een enorme, pollepelvormige kist bij zich droeg. Sven deed wat hij beroepsmatig moet doen: "Meneer, wat zit er in die kist?". Een theorbe, een basluit. De volgende vraag die Sven stelde was of de man zaterdagmiddag vrij is.

We nodigen graag musici uit aan de Interne Keukentafel om te praten over hun instrument. Meestal praten ze daarover met veel liefde en passie. Na de hobo, de klarinet, de theremin, de mondharp, de gitaar, de doedelzak, de ukulele, de alpenhoorn, de saxofoon, het serpent, de harp, de viool, de sitar, de fagot en de moog-synthesiser dachten we dat we het hele spectrum zo ongeveer wel hadden gehad. O, ik vergat de pauken en de blokfluit nog.

Maar we hadden de theorbe dus over het hoofd gezien.

Die man tegenover Sven op de trein was Floris De Rycker. Een naam als een klok in het luit-universum. Belgium's favourite lute player, according to The Word Magazine. Floris komt zaterdag aan de Interne Keukentafel de theorbe introduceren.