Thiam schrijft geschiedenis met wereldtitel in de zevenkamp

7 augustus 2017
Op het WK atletiek heeft Nafi Thiam (22) zich tot wereldkampioene in de zevenkamp gekroond. De eerste gouden medaille ooit voor België op een WK atletiek.

Olympisch kampioene Nafi Thiam opende met een 11e tijd op de 100 meter horden. Na een aarzelende start sloeg de motor van Thiam in het 2e deel aan. Goed voor een tijd van 13"54, slechts 1 keer liep ze sneller. Thiam glimlachte na haar race, een goede start van haar zevenkamp.

In haar favoriete nummer legde Thiam een mooie lading punten in haar mandje. Onze landgenote zweefde over 1,95 meter, met een vreugdesprong als gevolg. Thiam won uiteindelijk het hoogspringen en veroverde de koppositie in de zevenkamp.

Na haar zege in het hoogspringen ging Thiam vrolijk door op haar elan. In het kogelstoten zette ze meteen de toon met een opener van 15,17 meter. Niemand deed nog beter dan Thiam, die zo steviger op de leiderstroon zat.

Op de loopnummers geeft Thiam traditioneel terrein prijs op haar concurrentes. En dat was op de 200 meter niet anders. De olympische kampioene snelde naar een tijd van 24"57, waardoor ze de koppositie moest afstaan aan de Duitse Carolin Schäfer. Thiam dook als 2e de nacht in.

In het verspringen maakte Nafi Thiam furore bij haar 3e sprong. Onze landgenote landde in de zandbak na 6,57 meter. Thiam sprong daarmee niet alleen naar de zege in het verspringen, maar ook naar de leidersplaats in de zevenkamp.

De missie van Thiam voor het speerwerpen: een zo groot mogelijk gat slaan op de dichtste concurrentes. Maar Thiam presteerde wat bleekjes bij haar eerste 2 pogingen. Ze hield het beste voor het laatste: bij haar 3e poging prikte ze de speer na 53,93 meter in het veld.

Op de 800 meter mocht Thiam 12 seconden verliezen op Schäfer (2e in de stand), dan nog was ze wereldkampioen. De olympische kampioene beet zich in de eerste baanronde vast in het spoor van Schäfer en moest haar daarna laten gaan. Maar Thiam beperkte de schade en verovert het WK-kroontje op de zevenkamp.

bron: sporza.be

Radio 1 Select