Thomas De Gendt: "Het probleem is dat ze ons altijd vergelijken met Deceunick-Quick Step en dan verliest elke ploeg"

9 november 2020
Thomas De Gendt (© David Stockman, Belga)
Het bijzondere coronaseizoen 2020 was geen rampjaar, noch een hoogvlieger voor Lotto-Soudal. Met 12 zeges staat het 12e in de zegelijst van ploegen. In 'De Tribune' vertelde Thomas De Gendt wat daarbij een rol speelde en waarom ze zich bij de ploeg soms geviseerd voelen.

Tim Wellens kleurde de Vuelta voor Lotto-Soudal met twee ritzeges en eerder deed Caleb Ewan hetzelfde voor de ploeg in de Tour. Daarnaast stak alleen de eindzege in de Scheldeprijs erboven uit. Twaalf zeges in totaal dit seizoen en 27 plaatsen in de top 3.

Tim Wellens, een goede vriend van Thomas De Gendt, liet vorig maand in een interview optekenen dat hij vindt dat de ploeg "geviseerd wordt" door de pers.

"Het probleem is dat ze ons altijd vergelijken met Deceunick-Quick Step en dan verliest elke ploeg", zei Thomas De Gendt. (Deceunick-Quick Step sloot dit seizoen af met 39 zeges en 99 plaatsen in de top 3.)

"Wij hebben niet dezelfde renners als zij. Bij ons zitten er een hoop jonge renners plus vijf kopmannen die voor zeges moeten zorgen. Als ik mezelf tenminste al mag meerekenen als kopman."

"Als Gilbert dan uitvalt met een gebroken knieschijf en niets kan tonen in de Tour en de klassiekers en ikzelf niet goed genoeg ben om te winnen, dan vallen al 2 op 5 kopmannen weg en kom je niet aan 20 zeges op een seizoen. Hoe het koersjaar eruit zag, hielp ook niet."

"Drie of vier ploegen zijn super uit de coronapauze gekomen en overklasten alle andere ploegen in de eerste anderhalve maand na de pauze. Ik heb het dan over Deceuninck-Quick Step, Bora, Jumbo-Visma."

"Hoogtestages tijdens de corona-onderbreking zullen groot verschil hebben gemaakt"

De ploegen die het wel meteen goed deden, gingen in de laatste weken van de corona-onderbreking allemaal collectief op hoogtestage. "Dat zal een groot verschil hebben gemaakt", gaf De Gendt aan.

"Door de interne concurrentie bij het samen fietsen op stage, fiets je harder. En ook op hoogtestage gaan is een voordeel. Wij sliepen wel in een hoogtetent, maar trainden individueel. Dan heb je bij de herstart nog niet die hoge waardes getrapt."

Achter de schermen was het ook niet rustig bij Lotto-Soudal. Thomas De Gendt verlengde zijn contract, maar anderen kregen te horen dat ze moesten gaan.

"Ik heb zelf liever dat er niet te veel geschoven wordt met renners en personeel, maar de nieuwkomers uit de jeugd zijn geen sukkelaars. Volgend jaar wordt een overgangsjaar, dat kan meevallen of tegenvallen."

"Wat er nu gebeurt, zal wel goed zijn voor 2022 of 2023. Je ziet dat jongens als Harm Vanhoucke of Gerben Thijssen ook pas na een paar jaar hun niveau van bij de beloften halen en dicht bij winst zitten. Over een paar seizoenen zullen sommige misschien schrijven dat het een geniale zet was van onze ploeg."

Beluister de integrale uitzending van 'De Tribune':

Bron: sporza.be en 'De Tribune'

Lees ook:

Lijst van artikels

Lijst van artikels