Thorium

27 oktober 2018
Voorstanders zeggen dat kerncentrales die draaien op thorium dé oplossing zijn voor ons energieprobleem. Veel minder gevaarlijk afval, geen dramatische ongevallen als er iets misloopt en goedkoop, beweren ze, veel beter dus dan uranium en plutonium. De voorraad thorium is bovendien vier keer groter. En je kan met een thoriumreactor niet stiekem bommen maken zoals met een klassieke kerncentrale, zeggen de voorstanders. Het overwegen waard?

Als je thorium googelt, merk je snel dat er believers en non-believers zijn. Je vindt artikels waarin thorium wordt opgehemeld als een wondermiddel, maar net zo goed teksten die de vermeende voordelen van thorium één voor één weerleggen...

Vooral in China en India wordt er volop onderzoek gedaan naar thorium als energiebron. In Europa is er minder animo, enkel Noorwegen experimenteert. Over een ding is iedereen het eens, zelfs de grootste voorstanders van thorium: het is werk van lange adem. Het zal nog jaren duren voor er thoriumcentrales draaien.

Volgende week vindt in Brussel het Thorium Energy World Forum plaats, waar thoriumspecialisten aller landen een stand van zaken zullen opmaken. Gijs Zwartsenberg is voorzitter van de Stichting Thorium MSR en organiseert het Thoriumforum. Er zal zaterdag dus een thoriumbeliever aan tafel zitten.