"Thuis draag ik soms twee horloges tegelijk"

29 oktober 2020
© Radio 1
Muzikant Flip Kowlier is een echte horlogefetisjist. Hij heeft een indrukkende verzameling polshorloges. "Er zijn zoveel uurwerken maar er is zo weinig tijd. Als ik alleen thuis ben, doe ik er soms twee aan" vertelt hij in 'De Wereld van Sofie'.

“Ik loop nooit zonder uurwerk rond, nooit!” Flip Kowlier ontvangt reporter Brecht Devoldere (die te laat is notabene) met een horloge uit 1972 om zijn pols. “Dit is een vrij klein model van 36 mm.” Size matters voor horlogefreaks als hij. Hij haalt er meteen ook een Seiko bij, Japans, volledig automatisch. Er zit geen batterij in, als je het draagt, windt het zichzelf op. "Goede kwaliteit en toch niet duur."

Horloges voor elke gelegenheid

Maar Kowlier bewaart ook horloges in een bankkluis omdat ze zo kostbaar zijn. “Zeven à acht jaar geleden ben ik gescheiden en dit was een emotionele aankoop. Ik passeerde langs een winkel en daar lag een uurwerk. Ik dacht: goh, zou ik? Ik ben dat dan een keer gaan passen en dacht: nee nee, dat is gewoon te duur. Met mijn fietske naar huis gereden, terug gereden en het toch gewoon gekocht. Sindsdien heb ik geen enkele dag meer zonder uurwerk rondgelopen.”

Kowlier plant vooraf welk horloge hij zal dragen. En dat kan betekenen dat hij naar de bank moet. Hij heeft horloges voor elke gelegenheid. “Je draagt iets anders bij een huwelijk dan wanneer je gaat kajakken. Dit is bijvoorbeeld een duikuurwerk. Niet dat ik ooit al dieper dan 3 meter onder water ben geweest in mijn leven, haha. ”

Kowlier wisselt soms meerdere keren per dag van horloge. “Gewoon voor het plezier. Hier thuis zou ik er zelfs 2 tegelijk durven aandoen. Maar zo kom ik natuurlijk niet buiten. Er zijn zoveel uurwerken en ik heb zo weinig tijd. Ik kijk heel vaak naar mijn uurwerk. Als je me dan vraagt hoe laat het is, moet ik nog eens kijken. Want ik was gewoon naar de schoonheid aan het kijken. Het zit hem in de afwerking. Bij dit uurwerk is elke schakel met de hand afgewerkt, afgevijld op de juiste dikte en breedte. Als je het in de zon ziet, flikkert het ook zo schoon."

"Ik weet dat ik een nerd ben trouwens", lacht hij.

Elke dag mee bezig

Kowlier geniet van zijn horloges, hij is er elke dag mee bezig. Hij luistert naar podcasts over horloges, kijkt naar YouTube-filmpjes en leest er boeken over. Hij heeft ook een app op zijn smartphone die nieuws over horloges verzamelt. “Zoals iemand 'Het Laatste Nieuws' leest elke dag, kijk ik op mijn app. Dat maakt me gelukkiger”.

Hij kijkt altijd meteen naar welk horloge iemand draagt. En heeft er soms alles voor over om een horloge te bemachtigen. Hij sliep zelfs ooit een nacht in zijn auto op een parking in Utrecht om een horloge met een unieke wijzerplaat te bemachtigen. 

"Een horloge staat voor mij gelijk met eenvoudiger tijden"

De muzikant kickt op horloges, ook al zijn ze overbodig geworden, je vindt de tijd tegenwoordig gewoon op je telefoon. “Ik denk dat veel mensen toch de drang hebben naar een simpeler leven, simpeler tijden. Dit sluit er heel goed bij aan. Een horloge is gereedschap eigenlijk. Gemaakt door iemand en je gebruikt het om de tijd af te lezen, er zit geen batterij in of chip. Ik ben nu 44 en kan de informatiestroom niet aan. Het gaat te snel voor mij, er komt heel veel op ons af. Op je smartphone loopt er voortdurend nieuws binnen. Dan staat een horloge voor mij voor eenvoudiger tijden.”

Lees ook: