Thuis over thuiswerken

20 september 2018
Op 20 september is het Thuiswerkdag en dat zette Karolien Debecker in de kijker door uit te zenden vanuit haar woonkamer. Samen met haar gasten besprak ze de voor- en nadelen van thuiswerken. En gezellig was het ook.

Bij Debecker toonde het goede voorbeeld en maakte een uitzending over de Thuiswerkdag vanuit de living van Karolien Debecker. Experte Monique Ramioul kwam langs om te vertellen over het aantal werknemers dat thuiswerkt en hoeveel dagen per week ze dat doen. Daarna kwam Liesbeth Verhulst langs om te vertellen over haar ervaringen als thuiswerkende werknemer.

Verplicht thuiswerken

Na haar interview ging ze gewoon werken. Thuis, want haar baas verplicht al zijn werknemers om twee dagen per week van thuis uit te werken tenzij de werknemers op fietsafstand van het bedrijf wonen. Liesbeth is blij met de vrijheid en de mogelijkheid om haar dag zelf in te delen. Haar dochter van de crèche halen is door deze regeling geen probleem en haar baas vertrouwt erop dat zijn werknemers het correcte aantal uren werken.

Controle

Dat is toch anders bij Bert Lambrecht. Hij runt een bedrijf waarbij al zijn werknemers thuiswerken, maar controleert zijn werknemers wel. "Soms heb ik al eens teveel vrijheid gegeven en zag ik dat medewerkers reizen boekten of op Facebook zaten. Dan belde ik hen op om hen daarmee te confronteren", zegt Bert.

De werknemers weten dat Bert hen kan meekijken via het systeem, maar ze weten niet wanneer. Dat is contractueel zo overeengekomen en dat werkt nu prima. "Een medewerker die al jaren bij ons werkt zal natuurlijk meer vrijheid krijgen dan een nieuwe werknemer. Vrijheid komt met verantwoordelijkheden."

Bekijk hier het gesprek over thuiswerken: