Ti amo Italo disco

1 februari 2018
Italo disco, de zomerse elektronische dansmuziek van eind jaren '70, is aan een revival bezig. Morgen toont de Beursschouwburg in Brussel de documentaire "Italo Disco Legacy" - een reis door het verleden en de toekomst van het muziekgenre.

Tegen eind jaren '70 geraakt luxueus georkestreerde disco uit zwang. Door de opkomst van goedkopere analoge synthesizers maken veel meer artiesten hun eigen (goedkopere) disco. In die beweging ontstaat ook Italo Disco. In Italië zijn er op dat moment veel disco’s en is er veel vraag naar dansvloermuziek. Met goedkope analoge synths, dus, maar ook met goedkope vocoders in plaats van dure zangers. Andere typische elementen van het genre worden: octaafbaslijnen, drumcomputers en nummers over de ruimte en robots.

Een goed voorbeeld is 'Spacer Woman' van Giorgio Stefani en Charlie.

Italo Disco wordt commerciëler rond 1985 en na Italië volgen alle Europese landen met hun eigen eurodiscoprojecten. In België: Zolan, Trillion en Rofo . De populariteit neemt toe en de televisieoptredens volgen. Zo speelt Sangy samen met Creatures in L'altro mondo, een studio-discotheek in Rimini.

De huidige revival van Italo Disco gaat hand in hand met de revival van analoge synthesizers (denk aan de soundtrack van de serie Stranger Things).

Naar aanleiding van de screening van Italo Disco Legacy in de Beursschouwburg komt Bert Verstreken, alias Mind Warp, langs om alles te vertellen over Italo disco. Bert is een specialist en heeft een wekelijkse Italo-radioshow op Radio Scorpio.