Ticketfraude: liep jij al in de val?

28 januari 2016
Er wordt massaal fraude gepleegd met de verkoop van concerttickets via het internet. Dat blijkt uit een onderzoek van Tele Ticket Service dat VRT Nieuws kon inkijken. Tickets worden opgekocht en met woekerwinsten terug op de markt gebracht. Kocht jij al (on)bewust op die manier een ticket?

De Sportpaleis-concerten van Adele waren in december vorig jaar in geen tijd uitverkocht. wat toen opviel: luttele uren nadat alle tickets de deur uit waren, kon je online toch nog tickets vinden op sites als Seatwave. Het duurste ticket werd voor maar liefst 3.000 euro (!) aangeboden.

Onder meer naar aanleiding daarvan is Tele Ticket Service, het ticketbureau van de Sportpaleis-groep, met een eigen onderzoek begonnen. Na analyse van de kredietkaartgegevens blijkt dat er op grote schaal fraude wordt gepleegd. Eén iemand kocht 4.000 tickets voor K3, om ze met grote winstmarges door te verkopen.

Navraag bij de gedupeerde kopers – het ging dat weekend om meer dan 550 gedupeerde gezinnen voor de K3-shows van 15,16 en 17 januari– leerde dat zij nietsvermoedend gemiddeld zo'n 25 euro te veel hadden betaald per ticket. Wat neerkomt op een winstmarge van 67% voor de illegale doorverkopers.

Alle doorverkochte tickets bleken digitaal gemanipuleerd: de officiële ticketprijs was verwijderd, de naam van de originele (nietsvermoedende) koper was blanco gemaakt of de tickets waren op naam gezet van de nieuwe klant.
 
"Opvallend is dat van de gedupeerden die we bij de K3-shows in de Lotto Arena gesproken hebben, zo'n 60% niet meer weet via welk kanaal ze hun tickets gekocht hebben", zegt Stefan Esselens, bestuurder van Tele Ticket Service. "Ze tikken de naam van het evenement in op een zoekmachine en bestellen te goeder trouw bij de eerste aanbieder die ze op het internet te zien krijgen."

Zelf ook slachtoffer? Meld je aan op de website van de FOD Economie.