Tickets voor The Rolling Stones goedkoper in Amsterdam en Madrid dan in Brussel, hoe komt dat?

14 maart 2022
© Vale Arellano (Unsplash)
The Rolling Stones komen in juli naar België, maar veel fans zullen zich vanmorgen in hun koffie verslikt hebben toen ze de ticketprijzen zagen. Het goedkoopste ticket dat vanmorgen geafficheerd werd, was 149 euro voor een gewone staanplaats. Intussen zijn er nu ook tickets bij van 99 euro. Toch is ook dat nog duurder dan tickets voor dezelfde tournee in Amsterdam en Madrid. Wat verklaart dat verschil? "Misschien is er een opbod geweest tussen promotoren", zegt mediaonderzoeker Tom Evens.

Beluister het gesprek met Tom Evens in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select 

Deze zomer komen The Rolling Stones naar het Koning Boudewijnstadion in Brussel voor een concert in hun nieuwe Europese tournee "Sixty". De voorverkoop moet nog starten, maar vandaag zijn de prijzen wel al bekend gemaakt.

Vanmorgen was het goedkoopste geafficheerde ticket voor het concert 149 euro, het duurste bijna 500 euro. Vooral de hoge prijs van die goedkoopste tickets leverden heel wat verbolgen reacties op van Stonesfans. Zeker omdat het een pak meer was dan het goedkoopste ticket in sommige andere landen van de tournee.

Vanmorgen was het goedkoopste geafficheerde ticket voor het concert 149 euro, het duurste bijna 500 euro

Extra categorie 

Toen we concertpromotor Greenhouse Talent vanmiddag contacteerden voor een reactie naar aanleiding van het grote prijsverschil met de andere landen, lieten ze aan onze redactie weten dat er nog een categorie van 99 euro per ticket ging bij komen.

Er is een extra categorie bij gekomen met zicht naast het podium aan een prijs van 'slechts' 99 euro per ticket. Toch is dat nog duurder dan in andere landen waar The Rolling Stones optreden met deze tournee. Zo gaan ze ook naar de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam. Nog niet alle ticketprijzen zijn er bekend, maar het goedkoopste kaartje gaat er volgens concertpromotor Mojo 84 euro kosten. Toch nog 15 euro goedkoper dan in Brussel.

Nog straffer: de band gaat tijdens dezelfde tournee ook optreden in het Estadio Wanda Metropolitano in de Spaanse hoofdstad Madrid. De prijzen daar variëren volgens concertpromotor Doctor Music tussen 50 en 280 euro. Het is met andere woorden mogelijk goedkoper om met een lagekostenluchtvaartmaatschappij over en weer te vliegen naar Madrid, dan een ticket te kopen voor het Koning Boudewijnstadion.

Het is mogelijk goedkoper om met een lagekostenluchtvaartmaatschappij te vliegen naar Madrid, dan een ticket te kopen voor het Koning Boudewijnstadion

Wat verklaart het verschil?

"Het gros van de tickets kost 149 euro en dat is niet excessief", zegt Pascal Van De Velde van Greenhouse Talent dat het concert in ons land organiseert. "The Stones zullen altijd duur zijn. Ze hebben 10 concerten bevestigd voor het Europese vasteland. Dat wil zeggen dat de vraag heel hoog zal zijn. België is meerdere keren gepasseerd op Europese tournees. Dan heb je de keuze als land: je gaat er voor en dan moet je betalen, anders laat je het liggen."

The Stones zullen altijd duur zijn

Zelfs aan 99 euro blijft het de helft goedkoper om naar The Rolling Stones te gaan kijken in Spanje. Dat prijsverschil heeft volgens Van De Velde vooral te maken met de capaciteit van het stadion. Als een zaal veel groter is, gaan er meer tickets zijn en kan de ticketprijs lager.

Opbod tussen promotoren?

Het capaciteitsverschil lijkt een plausibele verklaring voor wat Madrid betreft, zegt ook mediaonderzoeker professor Tom Evens (UGent) die een tijd terug concertprijzen heeft onderzocht. "Het stadion in Madrid is groter dan het Koning Boudewijnstadion, maar dat is maar een deel van de verklaring. Je kunt geen 149 euro (red. het goedkoopste ticket op het moment van het gesprek met Evens) vragen in een land met een lagere koopkracht", legt hij uit. "In Scandinavië zal het dan wellicht duurder zijn dan hier."

België versus Nederland 

Al verklaart dit natuurlijk niet het prijsverschil tussen ons land en Nederland. Zelfs met de nieuwe tickets van 99 euro blijft het goedkoopste ticket in Amsterdam 15 euro goedkoper. De twee zalen zijn ongeveer even groot met dus ongeveer even veel tickets. Ook de koopkracht in België is niet hoger dan in Nederland.

Wat wel kan meespelen is dat de concerten van deze tournee in bijna elk land door een andere promotor worden georganiseerd. "Misschien is er een opbod geweest tussen promotoren en dan gaat de prijs natuurlijk omhoog, omdat ze hun investering moeten terugverdienen", zegt Evens. "Een band als de Stones kan ver gaan qua prijszetting. Er zijn veel fans van de Stones, ze spreken ook een ouder publiek aan met meer middelen."

Hoe zit dat dan met die erg dure tickets die om en bij de 500 euro kosten? Die zijn volgens Evens niet bedoeld voor de particuliere koper. Die worden opgekocht door bedrijven om ze aan hun personeel of klanten te geven, of weg te geven met wedstrijden. "Het gaat om vip-arrangementen. Dat is vaak ook met eten en drinken. Het gaat ook niet om een groot aantal tickets."

Beluister het gesprek met Tom Evens in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag' 

Lees ook