Tien dagen zonder sociale media

26 april 2019
Sven Rammeloo
Gezinspsychologe Nina Mouton gaat op vakantie, en meldt zich af van sociale media. Wat blijkt? Moeilijk gaat ook.

Twee weken vakantie! Vakantie is vertragen en vertragen lukt de laatste tijd moeilijker en moeilijker, mede omdat ik meegezogen wordt in de aantrekkingskracht van de sociale media. Instagram en Facebook is geen ontspanning meer, het is vooral werk.

Leuk werk, want ik sta graag in contact met mijn achterban en op Instagram amuseer ik mij, maar het blijft werk. Dus hoe kan ik vakantie hebben als ik de helft van mijn werk meeneem? Niet dus. Op dag drie van mijn vakantie ging ik voor een digital detox. Geen Instagram en Facebook meer. Het resultaat?

- Dag 1: zéker veertig keer geklikt op het Instagram-icoontje om telkens weer te zien dat ik afgemeld ben. Elke klik bracht een scheut van onrust naar boven. Eye-opener, dat moet ik jullie niet vertellen.
- Dag 2: misschien nog vijf keer geklikt op het icoontje en al veel meer rust. Op zoek naar andere soorten van verbinding.
- Dag 3: delen? Met de mensen die ik echt ken.
- Dag 4: ik krijg een melding van Instagram dat er iemand probeert in te loggen op mijn account, ik vraag een beveiligingscode aan, voer die in en… ben plots terug aangemeld. Nice try Instagram, ik meld me terug af.
- Dag 5: het regent al een paar dagen verschrikkelijk op onze vakantiebestemming en eerlijk… ik mis het doelloos scrollen door mijn feed of de stories van anderen. Je kan niet blijven naar je weer-app staren.
- Dag 6: misschien is lezen wel een optie?
- Dag 7: ik meld me even aan op Instagram en Facebook, een paar minuten en ben weer weg. Eigenlijk is het zo wel leuk. Niet het dwangmatig checken, maar inloggen, even iets posten en weer afmelden.
- Dag 8-10: ik log één keer per dag in en meld me dan weer af. Ik kreeg een melding van Facebook dat er een ongewone activiteit gaande is op mijn account. Dat vele afmelden zorgt voor onrust bij hen. Maar niet meer bij mij. De wereld op z’n kop.

Lees ook: