Tien tips om duurzaam te (ver)bouwen

29 februari 2016
Duurzaam bouwen en verbouwen is dit jaar het thema op Batibouw. Daarover bestaan nog heel wat vragen, en daarom organiseerde Hautekiet een vijfkoppig telefoonpanel. Uit alle vragen en antwoorden hebben we tien tips gehaald.

Isoleer eerst je dak

Als je iets wil isoleren, begin dan altijd met je dak. Het is de beste investering. Niet alleen je wintercomfort gaat erop vooruit, ook je zomercomfort. Het zorgt er immers voor dat je zolderverdieping bij zonnig weer niet oververhit geraakt.

Spouwmuren isoleren

Raadpleeg voor isolatie in spouwmuren steeds http://www.energiesparen.be/spouwmuur. Er zijn in Vlaanderen immers maar een 100-tal erkende aannemers die thuis zijn in deze materie.

In de douche

Hang in je douche een zandloper of een waterpebble. https://www.youtube.com/watch?v=BWy1NSDyZCQ

Het zit in de details

Is je huis goed geïsoleerd? Ga dan op zoek naar kieren en spleten.

Ventilatie en isolatie: één team

Ramen en beglazing vervangen moet altijd samen gaan met een investering in goede ventilatie. Zo niet krijg je mogelijk problemen met de luchtkwaliteit of schimmels e.d.

Bewustzijn

Niet alleen je E-peil telt. Een bewuste, energiezuinige manier, van leven is ruim zo belangrijk.

Verlichting

Doe de verlichting uit waar je niet bent.

Meterstand

Regelmatig noteren van de meterstand om een goed zicht te krijgen op het drinkwaterverbruik. Met de inlassing van de nieuwe tariefstructuur (nieuwe drinkwaterfactuur vanaf 1 januari 2016) is het zeker interessant om lekken te voorkomen en rationeel met drinkwater om te gaan.

Handige tip om lekker op te sporen: noteer je meterstand voor en na een periode van 'nulverbruik', bijvoorbeeld tijdens een vakantie.

Waterinstallaties

Plaatsen van een waterverzachter/-ontharders is goed bij hard water. Het plaatsen ervan kan veel voordelen opleveren: besparing van energie, minder onderhoud toestellen, kraanwerk, minder verbruik van zepen, wasmiddelen. In de praktijk blijkt dat waterverzachters bij een niet goede werking (geen goede afstelling, kleppen die falen) je een drinkwaterfactuur van duizenden euro kan bezorgen.

Regenwater

Gebruik zoveel mogelijk regenwater voor de toiletten, wasmachine, buitenkraan, … Zorg voor een strikte scheiding tussen het leidingwater- en het regenwatercircuit.

 
Gehoord in Hautekiet: Tien tips om duurzaam te (ver)bouwen.

Gehoord in Hautekiet: Tien tips om duurzaam te (ver)bouwen.

Posted by Hautekiet on Monday, February 29, 2016

Radio 1 Select