Tienduizenden auto’s moeten van de weg tijdens Oosterweel-werken

10 januari 2017
Om een verkeerschaos in en rond Antwerpen te vermijden tijdens de bouw van de Oosterweelverbinding, moeten er zeker 20.000 tot 25.000 voertuigen weg uit de avondspits. Dat staat in een rapport van de Vlaamse regering dat de krant De Tijd kon inkijken. Het zal een hele opgave worden om 1 op de 6 voertuigen te weren uit het verkeer in en rond Antwerpen.
De Oosterweelverbinding moet de ring rond Antwerpen sluiten om de verkeersproblemen rond de stad op te lossen. De bouw ervan begint normaal dit najaar. Maar om de files tijdens de werken beheersbaar te houden, moet het autoverkeer rond Antwerpen drastisch dalen.

“Van zodra dat de werken volop beginnen, moeten we ervoor zorgen dat er minder wagens in de spits zitten", zegt schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) in een reactie aan VRT Nieuws. Hij bevestigt ook het cijfer uit De Tijd. "Wanneer de werken echt op volle kracht zitten, moeten er 20.000 à 25.000 voertuigen minder in de spits op de weg zijn.” Dat zijn er 15 procent minder dan nu, tijdens drukke moment. Het gaat dan om alle wegen in en rond Antwerpen: de snelwegen en het onderliggende wegennet. 

Alternatieven

Het wordt geen sinecure om het verkeer in en rond de koekenstad te verminderen. Kennis wil mensen aanmoedigen om meer aan thuiswerken te doen en buiten de spitsuren te rijden. Dat zal gebeuren door een sensibiliseringscampagne.

Daarnaast wil het stadsbestuur alternatieve vervoersmogelijkheden aanmoedigen. Zo wil men carpoolen aanmoedigen en meer mensen op de fiets krijgen door betere fietsinfrastructuur. Ook parkings aan de rand van de stad zullen worden gepromoot.

Het rapport waarschuwt er ten slotte ook voor dat er tijdens de werken voldoende capaciteit moet zijn in het openbaar vervoer. 

Bron: Deredactie.be