Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Tienduizenden protesteren in Frankrijk tegen seksueel geweld door gynaecologen

zo 21 nov. - 8:36

In Frankrijk zijn de afgelopen weken heel wat verhalen naar boven gekomen over seksueel geweld door gynaecologen. Aanleiding is de "Affaire-Daraï", waarin het gerecht een onderzoek voert naar een bekende dokter uit Parijs na 6 klachten. In het land zijn gisteren tienduizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen geweld op vrouwen.
geweld tegen vrouwen

Eind september ging de bal aan het rollen. Een eerste klacht werd ingediend tegen dokter Emile Daraï, een bekende Franse gynaecoloog verbonden aan "Hôpital Tenon", een ziekenhuis in Parijs. Hij wordt onder meer verdacht van de verkrachting van een meisje van 15. Tegen diezelfde gynaecoloog zijn er intussen in totaal zes klachten ingediend en loopt er een juridisch onderzoek. Zijn advocaat geeft momenteel geen commentaar.

Het onderzoek - intussen bekend onder de "Affaire-Daraï" - en de media-aandacht hebben een lawine van verhalen over gynaecologisch geweld naar boven gebracht in Frankrijk. Niet alleen over dokter Daraï, overal in het land delen vrouwen hun verhaal.

Zo ook Eurydice Lombard. Aan onze correspondent Frank Renout vertelt ze wat haar zes maanden geleden overkwam, bij een gynaecoloog in Versailles. "Het was de eerste keer dat ik hem zag en al vanaf het begin stelde hij rare vragen. Welk seksstandje ik leuk vond en of ik al ooit seks had met een vrouw." En het blijft niet bij vragen alleen. "Toen kwam het lichamelijk onderzoek. De arts ging tussen mijn benen staan en duwde zich heel dicht tegen mij aan. Hij noemde het een borstonderzoek, maar het waren strelingen. Dat waren geen medische handelingen. Toen stak hij zonder enige waarschuwing zijn vingers in mijn vagina."

Dit was geen medisch onderzoek. Dit was seksueel, puur voor zijn eigen plezier

Lombard was in shock. "Dit was geen medisch onderzoek. Dit was seksueel, puur voor zijn eigen plezier."

Volgens een slachtoffervereniging komen intussen 200 vrouwen per maand bij hen langs met een verhaal over gynaecologisch geweld. "Het is niet anekdotisch", vertelt voorzitter Sonia Bisch stellig. "Maar spijtig genoeg worden slachtoffers vaak niet gehoord en worden de daders niet gestraft."

Het Nationale College van Gynaecologen heeft in Frankrijk intussen een lijst met 12 gedragsregels opgesteld, die verplicht in de wachtzaal moet hangen. Zo moet een dokter bijvoorbeeld voor een onderzoek uitleggen wat er gaat gebeuren en waarom het onderzoek nodig is, er moet ook telkens toestemming gegeven worden door de patiënt en een patiënt mag altijd beslissen om iemand mee te nemen. Maar volgens de slachtoffervereniging is deze stap "niet genoeg". Bisch wil ook dat de regering meer doet in de strijd tegen seksueel gynaecologisch geweld.

In Parijs zijn gisteren tienduizenden mensen op straat gekomen om te betogen tegen geweld op vrouwen. De cijfers zijn dan ook hallucinant: volgens de organisatie #NousToutes worden jaarlijks 220.000 vrouwen het slachtoffer van geweld in Frankrijk en worden er jaarlijks 94.000 vrouwen verkracht. Van 1 januari tot nu zijn er al 101 vrouwen vermoord door hun (ex-)partner.

Beluister de reportage van Frank Renout in 'De Ochtend' via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet