Tientallen acteurs en actrices steunen vermoedelijke slachtoffers in zaak-De Pauw met brief: "Willen niet meer zwijgen"

15 februari 2021
© Jasper Jacobs (Belga)
Enkele tientallen acteurs en actrices hebben op sociale media eenzelfde open brief gepubliceerd over de zaak-Bart De Pauw. Onder hen Mathias Sercu, Charlotte De Bruyne en de gehele Acteursgilde. De briefschrijvers vragen om te stoppen met de "kwetsende en vernederende reacties" aan het adres van de 13 vrouwen die verklaringen over De Pauw aflegden. "Wie twijfelt om zelf een klacht in te dienen in de toekomst, mag zich de moed niet laten ontnemen", aldus de auteurs van de brief.

Onder de hashtag #streepinhetzand publiceren tientallen acteurs en actrices sinds 17.30 uur eenzelfde open brief over de zaak-De Pauw. De briefschrijvers roepen op om de 13 vrouwen die verklaringen aflegden tegen De Pauw niet lastig te vallen met "ongepaste, kwetsende en vernederende reacties."

"We kunnen dit niet aanvaarden", staat er te lezen in de brief. "Mensen die aan een alarmbel trekken, verdienen onze steun (...) Daarom willen we niet langer zwijgen (...). Omdat zij de moed hebben gehad om aan te klagen en een grens te trekken."

Onder anderen Mathias Sercu die met De Pauw samenwerkte, heeft de brief al gedeeld. Ook actrices Charlotte De Bruyne, Anemone Valcke en Lauren Versnick hebben de brief gepost. De Acteursgilde, de belangenvereniging voor professionele acteurs en actrices, deelde de brief ook.

Actrice Dominique Collet is een van de initiatiefnemers van de brief en deelactie #streepinhetzand. "De brief is van onderuit ontstaan. Door de polarisering in de zaak De Pauw is het nog moeilijker voor vrouwen geworden om naar buiten te komen", vertelt ze in 'De Wereld Vandaag'.

Over het proces tegen Bart De Pauw spreken de auteurs zich niet uit. "Dit is geen brief met een mening over een lopende rechtszaak, maar een warme steunbetuiging van collega's aan collega's", staat er te lezen. De Pauw moet voor de rechtbank verschijnen voor belaging en elektronische overlast tegen 13 vrouwen. Er waren al enkele zittingen, maar een officiële startdatum voor het proces is er nog niet.

Over de berichten aan het adres van de 13 vrouwen die verklaringen aflegden tegen De Pauw schrijven de auteurs dat ze "zitten ingebakken in onze cultuur waarin het normaal is dat grenzen van vrouwen worden geminimaliseerd, genegeerd en overschreden. Dit gebeurt voortdurend en dit kunnen we niet aanvaarden."

Klacht indienen

Die briefschrijvers vinden het belangrijk dat "iedereen die in de toekomst overweegt om zelf een streep in het zand te trekken, of wie twijfelt om zelf een klacht in te dienen, zich de moed niet laat ontnemen." Met de brief willen de auteurs "de stilte vanuit de sector doorbreken."

De brief werd niet specifiek ondertekend, maar door enkele tientallen acteurs en actrices op hetzelfde moment op sociale media gepost. De groep wil naar eigen zeggen zo de mogelijkheid voor iedereen openhouden om de boodschap te steunen en te delen op hun eigen sociale media.

Lees hieronder de volledige brief

"Dertien vrouwen hebben besloten een streep in het zand te trekken. Tot hier en niet verder.

Dit is geen brief met een mening over een lopende rechtszaak, maar een warme steunbetuiging van collega’s aan collega’s.

Over lopende rechtszaken praten we beter met voorzichtigheid en nuance. Enkel betrokkenen weten wat er is gebeurd. Enkel de rechtbank oordeelt.
Wat wel van belang is voor ons, is de manier waarop we erover praten.
Het zegt iets over wie we zijn en waar we voor staan. Na de bagger die de laatste weken over onze collega’s is uitgekieperd, willen we dan ook onze stem laten horen.

Dertien vrouwen hebben besloten een streep in het zand te trekken. Tot hier en niet verder.
Zij, en zij alleen, kunnen beslissen of en wanneer hun grenzen werden overschreden.
Wat volgde was een ongeziene golf aan ongepaste, kwetsende en vernederende reacties.
Dat het golddiggers zijn en aandachtshoeren.
Dat ze enkel aandacht willen en bloed ruiken.
Dat ze overdrijven, manipulatief, leugenachtig en bovendien hysterisch zijn.

Deze reacties vertellen ons meer dan we willen horen. Deze reacties zitten ingebakken in onze cultuur waarin het normaal is dat grenzen van vrouwen worden geminimaliseerd, genegeerd en overschreden. Dit gebeurt voortdurend en dit kunnen we niet aanvaarden.

Mensen die aan een alarmbel trekken, verdienen onze steun. Het kan niet zijn dat wanneer je een grens aangeeft, je niet ernstig wordt genomen, dat je meteen als ongeloofwaardig wordt neergezet en wordt uitgescholden door wie maar wil. Dat is onverdedigbaar en wij voelen mee met de niet te onderschatten impact die deze storm van laaghartige en grove reacties via alle bestaande media heeft op de levens van deze vrouwen én op hun gezin, hun welzijn, hun carrière, hun geloofwaardigheid en hun menselijkheid.

We zijn verontwaardigd en diep geraakt en daarom willen we niet langer zwijgen; omdat zij de moed hebben gehad te spreken. Omdat zij de moed hebben gehad om aan te klagen en een grens te trekken.

Wij vinden het belangrijk dat iedereen die in de toekomst overweegt om zelf een streep in het zand te trekken, of wie twijfelt om zelf een klacht in te dienen, zich de moed niet laat ontnemen. We willen een andere toekomst: voor onze dochters en zonen, voor iedere andere persoon en voor de wereld waarin we leven. Een wereld waarin er wordt geluisterd naar wie de moed heeft te spreken.

Met deze brief willen we de stilte doorbreken vanuit de sector en onze steun betuigen aan onze betrokken collega’s."

Herbeluister het gesprek met actrice Dominique Collet in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: