Tientallen doden na gedrang bij religieus feest in Israël: "Een man viel, en menselijke domino volgde, enorme chaos"

30 april 2021
In het noorden van Israël zijn tientallen mensen om het leven gekomen bij gedrum in de mensenmassa tijdens een religieus feest. De tol is bijzonder hoog, er zouden al minstens 44 doden zijn en er zijn nog vele tientallen gewonden. "Het is absolute chaos", beschrijft onze correspondent Ankie Rechess.

De ramp vond plaats bij een bedevaart van ultraorthodoxe joden in het noorden van Israël. Het was de grootste openbare bijeenkomst sinds de uitbraak van de corona-epidemie in het land. De pelgrims vierden Lag Ba'Omer. Daar zouden naar schatting al 100.000 mensen op afgekomen zijn.

Bekijk hier de eerste ruwe beelden na de ramp:

Aanvankelijk leek het erop dat een tribune ingestort was, maar dat werd later door de hulpverleners ontkend. Volgens de Israëlische krant Haaretz begon het toen enkele aanwezigen uitgleden op de trap. De slachtoffers kwamen om door het gedrum van de massa. Minstens 44 mensen kwamen om het leven, onder de slachtoffers zouden ook kinderen zijn. Meer dan 100 anderen raakten (zwaar)gewond. "De mensen waren net bij het graf geweest en werden door de politie door een smalle gang, een soort trechter, geduwd", vertelt onze correspondente Ankie Rechess. "Aan het einde van die gang waren trappen. Een man viel en een menselijke domino volgde. Eigenlijk is het een wonder dat het nooit eerder gebeurde."

De situatie ter plekke is chaotisch, zegt een hulpverlener: mobiele telefoons werken niet meer, en veel kinderen raakten in de massa gescheiden van hun ouders. Nog altijd worden er pelgrims geëvacueerd van de berg. "Het leger wordt ingezet om mensen van die berg te halen, honderden mensen worden afgevoerd met bussen, er worden extra treinen ingelegd." En, zo zegt Rechess, "Er waren nog heel wat mensen onderweg, dus die bussen moeten ook allemaal tegengehouden worden. Het is absolute chaos." De festiviteiten zijn allemaal afgelast.

Premier Netanyahu: "Zware ramp", onderzoek moet uitmaken wat er precies gebeurd is

"Dit is een zware ramp", klinkt het bij de Israëlische premier Benjamin Nethanyahu. Er zal nu onderzocht worden wat er precies gebeurd is. "Het is wachten op het verslag van de politie, die met 5.000 manschappen ter plaatse was om alles te handhaven. Maar nu al zijn er beschuldigingen over en weer. Volgens de orthodoxe joden liet de politie niet toe dat de pelgrims wegvluchten langs een andere weg."

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'