"Tijd dat vrouwen ook in naslagwerken sterk en moedig kunnen zijn"

28 februari 2018
Wie in een woordenboek het lemma 'vrouwelijk' opzoekt, krijgt heel vaak woorden zoals 'overgevoelig' te zien. Kezban Ekizkuyu vindt dat nogal denigrerend, en vraagt in 'de minuut' om daar iets aan te doen.

"In een op de BBC verschenen interview kaartte een jonge vrouw aan dat in de Engelse synoniemenlijst woorden als ladylike, soft en tender als synoniem bij het woord ‘feminine’ staan."

"In de Nederlandse synoniemenlijst vind je voor het woord vrouwelijk, naast feminien, woorden als overgevoelig en meisjesachtig terug. Dat is, zacht uitgedrukt, wel, nogal denigrerend."

"De betekenis die we aan woorden geven, beïnvloedt onze cognitie, m.a.w. het gaat de manier waarop we nadenken over de wereld beïnvloeden en omgekeerd!"

Bovendien leven we in een maatschappij die sterk veranderd is en blijft veranderen, vrouwen zijn even goed als mannen zelfstandig, sterk en moedig, maar daarom niet minder intuïtief, zacht of empatisch

"Het is dus hoog tijd om die verandering weer te geven in officiële naslagwerken zoals woordenboeken en synoniemenlijsten."

"Tijd voor vernieuwing, ook bij ons!"