"Tijd om weer op straat te komen": Tienduizenden mensen in VS protesteren tegen lakse wapenwetten

12 juni 2022
© AFP
In verschillende Amerikaanse steden kwamen duizenden mensen samen om te protesteren tegen de lakse wapenwetten in het land. De grootste demonstratie vond plaats in de hoofdstad Washington DC, waar volgens de organisatie zo'n 40.000 mensen aanwezig waren. Het protest kwam er na verschillende schietpartijen de voorbije weken, waaronder die in een lagere school in Uvalde in de staat Texas. VRT NWS-correspondent Bjorn Soenens was zelf op zo'n mars in Washington DC. Hij geeft meer uitleg.

Het is tijd om weer op straat te komen", aldus de initiatiefnemers van "March for our lives". Deze beweging werd in het leven geroepen door overlevenden van de schietpartij in een middelbare school in Parkland in de staat Florida, in 2018. Daarbij kwamen 17 mensen om het leven (14 leerlingen en 3 personeelsleden van de school).

Niet lang na het bloedbad in hun school wisten de overlevenden in 2018 meer dan 200.000 mensen op de been te brengen voor een indrukwekkende mars in Washington DC. Dit keer mikten de organisatoren op 50.000 aanwezigen bij het Washington Monument in de Amerikaanse hoofdstad, het politieke hart van het land. Het werden er volgens hen zo'n 40.000. Er werden wel nog meerdere kleinere demonstraties georganiseerd, op zo'n 300 plaatsen in de VS.

Biden spreekt steun uit

"Strikt genomen is het vandaag geen mars in Washington DC, daar hadden de organisatoren geen toestemming voor", lichtte correspondent Björn Soenens toe vanuit Washington DC. "Het is een meeting waar verschillende mensen spreken. Een van hen is X Gonzalez, die vier jaar geleden - toen nog als Emma Gonzalez - 14 klasgenoten verloor in Parkland, Florida en uitgroeide tot het gezicht van "March for our Lives".

De demonstranten vroegen strengere wapenwetten. "De jongeren die hier vandaag zijn, willen blijven beuken op het onbeweeglijke politieke systeem om iets gedaan te krijgen", aldus Soenens. "Het bijzondere is: ze willen niet veel - ze vragen niet dat wapens uit de samenleving verdwijnen, wel dat burgers geen toegang hebben tot militaire aanvalswapens, die vaak worden gebruikt door jonge schutters om een bloedbad aan te richten. Maar ze vragen dat de politici in actie komen."

Op Twitter heeft de Amerikaanse president Joe Biden zijn steun uitgesproken voor de eisen van de betogers. "Ik sluit me bij hen aan om mijn oproep tot het Congres te herhalen: doe iets", schrijft hij. "

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Luister ook