Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Tijd voor de coronabarometer: zo werkt hij en we beginnen met deze (soepelere) maatregelen

vr 28 jan. - 5:37

Vandaag treedt de langverwachte coronabarometer in werking. Het instrument met drie kleuren - geel, oranje en rood - werd vorige week goedgekeurd op het Overlegcomité met de verschillende regeringen van ons land. Starten doen we in code rood. Ontdek hier alles wat je moet weten.
coronabarometer

Bij elk Overlegcomité was het nagelbijten. Zouden we nog naar de film, de fitness of naar een café mogen gaan? Het was telkens koffiedik kijken en medialekken lezen als de ministers de koppen bijeenstaken om te beslissen over nieuwe coronamaatregelen. Dat moest beter, zo beseften ook de ministers.

Daarom gaf het Overlegcomité eind vorig jaar de opdracht aan coronacommissaris Pedro Facon om - opnieuw - een coronabarometer uit te werken. In het najaar van 2020 was die oefening ook al eens gemaakt, maar de barometer bleef maar op de tekentafel liggen.

Ook dit keer was het even spannend, maar vorige week kwam er dan toch groen licht (of moeten we zeggen: geel, oranje en rood licht) van het Overlegcomité. En vandaag is het zover: de coronabarometer treedt in werking.

Drie kleuren

Maar wat is die coronabarometer nu? “Het is een beslissingsinstrument voor het Overlegcomité dat de betrokken sectoren meer voorspelbaarheid moet geven en dat ervoor moet zorgen dat de beslissingen die genomen worden transparanter zijn”, zo legde premier Alexander De Croo uit op de persconferentie nat het Overlegcomité vorige week.

Concreet is het een instrument met drie kleuren, die aangeven hoe slecht of goed de coronasituatie in België is. “Bij code geel is de situatie onder controle, bij code oranje is de druk op de zorg toegenomen en bij code rood is er een risico op overbelasting van de zorg”, aldus de premier.

Om over te gaan van de ene naar de andere code zal het Overlegcomité zich baseren op de ziekenhuiscijfers, met name het aantal nieuwe opnames per dag en het aantal coronapatiënten op de diensten voor intensieve zorg:

Let wel: “De barometer zal geen automatische piloot zijn”, waarschuwt premier De Croo. “Het Overlegcomité zal bepalen in welke code we ons bevinden en de maatregelen vastleggen die bij die code horen.”

De politieke leiders zullen naast de ziekenhuiscijfers een bredere analyse blijven maken van de situatie. Zo zal bijvoorbeeld ook altijd gekeken worden naar het welzijn en de motivatie van de bevolking. We mogen ons niet blindstaren op de cijfers, want er wordt o.a. ook gekeken welke kant de cijfers opgaan.

Drie domeinen

Beginnen doen we in code rood. Vanaf vandaag gelden dus de strengste maatregelen voor de betrokken sectoren, zijnde de horeca, vrijetijdsactiviteiten en evenementen. Maar er is ook goed nieuws want die strengste maatregelen zijn op een aantal vlakken soepeler dan die van de afgelopen weken.

Onderwijs en sociale contacten worden niet opgenomen in de barometer. Dat heeft premier De Croo nadrukkelijk gezegd. "Want dat zijn zaken die je pas zal sluiten als je in een heel slechte situatie zit. En we doen alles om ervoor te zorgen dat we het onderwijs niet moeten sluiten of niet moeten bepalen wat je thuis wel of niet mag doen."

Een overzicht van de maatregelen die we nu (in code rood) moeten volgen:

In de evenementensector mogen zowel binnen- als buitenevenementen georganiseerd worden, maar binnen kan het enkel als het publiek zit. Bij theatervoorstellingen en voetbalwedstrijden is dus publiek welkom, maar dansfeesten blijven nog verboden.

Wie naar zo’n toegelaten evenement gaat, zal een mondmasker moeten dragen en het Covid Safe Ticket (CST) is verplicht vanaf 50 deelnemers binnen en 100 deelnemers buiten.

Het aantal deelnemers is beperkt tot 200 personen. Zalen die een grotere capaciteit hebben, mogen tot een bezettingsgraad van 70 procent gaan en zelfs 100 procent als ze hun CO₂-meters onder de 900 ppm kunnen houden. Ventileren is dus de boodschap.

Wie een pintje wil gaan drinken of een hapje wil eten, krijgt daarvoor de tijd tot middernacht, want de cafés en restaurants moeten om 0.00 uur de deuren sluiten.

Verder blijft onder code rood alles bij het “oude” in de horeca: mondmaskers voor personeel en klanten die zich verplaatsen, Covid Safe Ticket tonen en maximaal zes personen per tafel (kinderen tot en met 12 jaar niet meegeteld). Ventilatie blijft ook hier belangrijk. De discotheken blijven gesloten.

Op het vlak van vrije tijd, blijven georganiseerde activiteiten in groep zoals bijvoorbeeld jeugdactiviteiten, het verenigingsleven en niet-professionele sportbeoefening toegelaten. Binnen mag je voor georganiseerde activiteiten met maximaal 80 personen samenkomen en buiten tot 200 personen. Mondmaskers zijn enkel binnen verplicht, tenzij men neerzit of zich op veilige afstand bevindt en het is niet nodig als de aard van de activiteit het niet toelaat. Overnachtingen op kampen worden ook toegestaan, maar er wordt wel aanbevolen om je op voorhand en achteraf te testen. Het Covid Safe Ticket kan binnen gevraagd worden vanaf 50 volwassenen. 

Verder mogen heel wat zaken de deuren weer openen: pretparken, binnenspeeltuinen, dierenparken en -tuinen, subtropische zwembaden en recreatieve onderdelen van zwembaden, trampolineparken, bowling- en dartszalen, snooker- en biljartzalen, inrichtingen voor paintball- en lasergames, escape rooms, casino’s, speelautomatenhallen en de wedkantoren.

Voorlopig gelden deze maatregelen tot 27 april 2022. In tussentijd wordt de situatie opgevolgd door het Overlegcomité en kan er besloten worden om over te schakelen naar code oranje of geel. De regels voor die kleuren kan je vinden op de coronawebsite van de overheid: info-coronavirus.be.

Beluister het gesprek met Leen Laconte van het Overleg Kunstenorganisaties in 'De Ochtend' via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Luister ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet