Tijd voor een revival van de romantiek!

8 oktober 2018
Radio 1
Relatiebemiddelaar Rika Ponnet houdt in haar gloednieuwe boek “Alleen met jou” een pleidooi voor de romantische liefde. “Het huidige discours over liefde en relaties is veel te rationeel”, vindt ze. “We moeten opnieuw durven onze gevoelens te laten primeren op de ratio.”

Tegenwoordig regeert de idee dat de liefde maakbaar is. Als onze partner aan een aantal vooropgestelde criteria voldoet, dan hebben we de juiste keuze gemaakt. De rest volgt vanzelf. Deze rationele benadering verklaart ook de populariteit van tv-programma’s als Blind Getrouwd.

Romantiek vinden we doorgaans klef, melig en fout, en verliefdheid zien we als een vorm van verstandsverbijstering. Helemaal fout, vindt Rika Ponnet. Want hoe je draait of keert: aan de basis van relaties ligt geen rationele maar wel een emotionele logica. Van kinds af aan gaan we in het leven op zoek naar verbinding, naar hechting met een ander. Ook in een relatie gaan we op zoek naar de invulling van onze diepste hechtingsbehoefte.

Ponnet vindt dat we opnieuw een groter bewustzijn moeten ontwikkelen rond emoties. Maar we zijn bang. De angst voor onze angsten speelt ons in relaties het meeste parten. Want de liefde is weerloos en maakt ons weerloos. Daarin ligt juist de schoonheid, volgens Ponnet.

Ze pleit ervoor om de romantische liefde opnieuw toe te laten en te vieren. “De romantische liefde maakt ons leven intenser en mooier. Ze wakkert onze diepste hechtingsverlangens aan tot op het niveau dat ze in staat zijn onze angst voor verlies en pijn te overtreffen. Ze geeft zelfvertrouwen, stimuleert creativiteit, helpt stappen zetten en emotionele risico’s nemen.”

Hoe je ze vormgeeft, kies je natuurlijk zelf: met grote gebaren via kleine dingen….Het zijn allemaal uitingen van affectie die de ander even heel diep raken. Ze zorgen ervoor dat we de ander zien en blijven zien als de juiste keuze.

Ponnets devies: “Vrees je angsten. Volg je verlangen. Spring. Spring opnieuw. Blijf springen. Word verliefd. Heb lief met je volledige hart. Garantieloos. Wie niet liefheeft, leeft niet.”

Lees ook: