Tijdelijke werkloosheid kan een impact hebben op je eindejaarspremie

14 september 2020
© Nordwoord Themes (Unsplash.com)
Wie de voorbije maanden tijdelijk werkloos was - door de coronacrisis - wacht misschien nog een bijkomende onaangename verrassing: tijdelijke werkloosheid kan invloed hebben op de eindejaarspremie.

Of er een negatief effect is op je eindejaarspremie is erg afhankelijk van de sector waarin gewerkt wordt. Er bestaan immers geen algemene regels rond de berekening ervan.

Geert Vermeir van HR-dienstverlener SD Worx legt het uit in 'De Ochtend': "Heel concreet: in de horeca is er een collectieve arbeidsovereenkomst en die stelt elke periode van tijdelijke werkloosheid gelijk aan gepresteerde arbeid. In de horeca gaat er geen nadelige impact zijn op het bedrag van de eindejaarspremie."

Voor de bedienden in de IT-sector is er echter geen enkele gelijkstelling. "Daar heb je wel degelijk een negatief financieel effect als je enkele weken/maanden tijdelijk werkloosheid bent (geweest)", aldus Vermeir.

En de vakantiedagen dan? "Over de vakantiedagen bestaat er voor álle werknemers in de privésector dezelfde regel: de eerste periode van tijdelijke werkloosheid tot 31 juni wordt gelijkgesteld met gepresteerde arbeid."

Beluister het integrale gesprek met Geert Vermeir van SD Worx via Radio 1 Select (Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Radio 1 Select