"Tijdens een concert in het lege lachen alsof ik naar mijn beste vriend kijk, dat kan ik niet"

26 november 2017
Helmut Lotti heeft gisteravond in een uitverkochte Koningin Elisabethzaal in Antwerpen zijn Comeback Concert gegeven. Al benadrukt hij zelf in De ochtend dat hij nooit echt weg geweest is in België.

Sinds dit najaar ligt zijn 'The Comeback Album' in de winkel, maar Helmut Lotti heeft niet het gevoel dat hij ooit echt weg geweest is. "Er waren mensen die zeiden dat ik de Belgische fans in de steek gelaten had", zegt hij. "Maar ik bracht 'Mijn hart en mijn lijf' uit, een album dat door jullie heel tof ondersteund werd, maar helaas ook alleen maar door jullie (lacht). Daarna kwam 'Faith, Hope & Love' en nu is er 'The Comeback Album'."

Net zoals in zijn hoogdagen treedt Helmut Lotti opnieuw op met een symfonisch orkest. Midden jaren 90 koos hij voor de 'Goes classic'-formule waarin hij klassieke liederen bracht. Met die formule had hij niet alleen succes in Vlaanderen, maar ook in Duitsland, de Scandinavische landen, de VS, Canada, Frankrijk en Zuid-Afrika. De vraag waarom hij teruggekeerd is naar die succesformule, is eenvoudig te beantwoorden voor Lotti. "Omdat ik net als iedereen moet werken om geld te verdienen (lacht)." De beleving in de gerenoveerde Elisabethzaal in Antwerpen was voor Lotti dan weer helemaal anders. "Gelukkig hingen er pijltjes in de backstage, want dat is echt een soort labyrint."

Ik ben nooit een publieksmenner geweest

Lotti pakt het op het podium niet anders aan dan vroeger. "Ik denk dat ik gewoon wat meer ervaring en métier heb, maar ik ben nooit een publieksmenner geweest. Er zijn mensen die in het lege kunnen lachen alsof ze naar hun beste vriend kijken, maar dat kan ik dus niet. Dat is ook acteren. Ik ben op mijn best in kleinere zalen, al is de Elizabethzaal al best groot, maar dat is allemaal nog behapbaar en gezellig."

Of er nog Nederlandstalig werk aankomt, weet Lotti niet. "Ik zeg nooit nooit meer. Ik heb dat in het verleden iets te veel gezegd. De woorden nooit en altijd zal ik niet zo snel meer in de mond nemen." 

De vraag naar dit soort album, kwam uit Duitsland en daarom toerde Lotti er ook eerst mee in het buitenland. "Aan 'Faith, Hope & Love' heb ik nul concerten overgehouden en dat is de reden waarom ik terug in Duitsland begonnen ben omdat er een systeem moest zijn en daar hadden ze dat. In België worden artiesten vaak gecontacteerd en bouwen ze zo een tournee uit, maar bij mij werkt dat zo niet. Ik moet zelf een tournee maken. De dag dat ik opnieuw met Piet Roelen (zijn voormalige manager met wie hij de samenwerking een tijd on hold zette, nvdr) ben beginnen te werken, had ik ook opnieuw een eigen tournee."

De Belgische fans waren Lotti alvast niet vergeten. "Na het concert heb ik twee uur handtekeningen uitgedeeld. Daarna moest ik nog naar een VIP-receptie. Toen ik daar aankwam, was de bar net gesloten. Ik heb nog mogen smeken om een glas rode wijn te krijgen."

Bron: vrtnws.be