"Tijdens onze reportageweek legden we veel kilometers af, en hoorden we pakkende, positieve en (veer)krachtige verhalen"

24 oktober 2021
© Victor Van Kerckhove & Pauline Denys
Belgodyssee? Dat zijn duo’s van laatstejaarsstudenten (de ene Nederlandstalig, de andere Franstalig) die twee weken lang samenwerken aan radioreportages en artikels (voor de geschreven pers en online). Allemaal dingen ze naar de hoofdprijs: een betaalde stage bij de VRT, de RTBF, Metro of L'Avenir. Dit jaar is het thema ‘Veerkracht’. Deze week maken we in ‘De Ochtend’ kennis met Victor Van Kerckhove en Pauline Denys.

Een latte macchiato doet wonderen

16.38 uur. Jat’ Cafe. Brussel. Ik stond op het punt te vertrekken. Maar een minuut later kreeg ik het bericht: “Proficiat, je bent erbij.” Ik draaide me 180 graden om en liep de straat in waar ik nog geen uur geleden uitkwam. Een latte macchiato doet wonderen.

Samen met mijn Franstalige partner Pauline vorm ik het eerste duo. Dat wil zeggen dat we een weekend de tijd hebben om een onderwerp te bedenken. We maken een shortlist van enkele onderwerpen die ons interesseren. Maar over één thema zijn we net iets enthousiaster. En dat blijkt later ook de invalshoek van onze reportage.

‘Artistieke tatoeages die littekens verbergen’. Gina liet een tatoeage zetten over haar litteken dat veroorzaakt was door profylactische mastectomie. Bij bijna alle vrouwen in haar familie is borstkanker vastgesteld. Enkel bij Gina zelf en één van haar zussen was dit niet het geval. In overleg met artsen nam Gina de moedige beslissing om haar beide borsten preventief te laten verwijderen. We hoorden het aangrijpende verhaal van Gina in een Gents tatoeagesalon waar ze haar tatoeage heeft laten zetten. Tanne richtte ongeveer 25 jaar geleden het tatoeagesalon op. Ze maakte het ontwerp voor de tatoeage van Gina.

Maar Pauline en ik bleven niet in Gent. We ontdekten beide kanten van de taalgrens: van Lommel tot Rixensart. Van Brussel tot Villers-la-Ville. En in die laatste gemeente luisterden we naar het verhaal van Laurence. Bij haar werd borstkanker vastgesteld. Ze kon haar littekens niet aanvaarden en ze vond het moeilijk om haar lichaam te accepteren. Laurence vond een oplossing en liet een tatoeage zetten over haar litteken. In Lommel ontmoetten we traumapsycholoog Erik De Soir. En we spraken ook met tatoeëerder Bruno in Rixensart.

Kortom, tijdens onze reportageweek legden we via trein, bus of met de blauwe Suzuki veel kilometers af. Maar vooral: we hoorden pakkende, positieve en (veer)krachtige verhalen.

Victor Van Kerckhove

Beluister de reportage van Victor Van Kerckhove en Pauline Denys in 'De Ochtend' via Radio 1 Select. 

Bekijk de foto's