"Tijs ruilt zijn tractor in voor trekpaarden"

6 december 2019
Belgodyssee? Dat zijn zeven duo’s van laatstejaarsstudenten (de ene Nederlandstalig, de andere Franstalig) die twee weken lang samenwerken aan radioreportages en artikels (voor de geschreven pers en online). Deze week maken we kennis met Charlotte Deprez en Daphné Fanon.

Positieve initiatieven voor het klimaat: dat was het thema van de Belgodyssee-reportagewedstrijd dit jaar. Samen met mijn Franstalige collega, Daphné Fanon, ging ik aan de slag. Er is natuurlijk al veel over het thema gezegd en geschreven. Eén ding was zeker, we wilden een onderwerp waarbij Vlamingen en Walen samenwerken. We wilden duidelijk maken dat we in één land wonen en dat we perfect kunnen samenleven.

Je zou denken dat het enkel om oude boeren gaat die niet ‘mee willen met hun tijd’. Maar dat is het niet, integendeel

Na veel brainstormsessies vonden we ons onderwerp: boeren die nog met trekpaarden werken. Je zou denken dat het enkel om oude boeren gaat die niet ‘mee willen met hun tijd’. Maar dat is het niet, integendeel.

We ontmoetten Tijs in een bos in Kasteelbrakel. Hij heeft een boerderij, waar hij zoveel mogelijk de tractor inruilt voor het trekpaard. Hij krijgt de hulp van Corentin, Eva, Jade en Steven, die gepassioneerd zijn door trekpaarden. Wij hadden geen flauw idee dat er nog jonge mensen waren die dit deden.

De dag ervoor waren we bij tweelingzussen Jade en Eva en hun vader Steven op bezoek in Gaasbeek. Al van kinds af aan zijn Jade en Eva geboeid door paarden. En dat merk je ook door de manier waarop ze erover praten. Ik kon blijven luisteren.

Net dat vind ik zo boeiend aan de journalistiek. Je ontmoet mensen die je anders misschien nooit ontmoet had. Je hoort nieuwe verhalen, ontdekt nieuwe plaatsen, leert heel veel bij… Die journalistieke nieuwsgierigheid is echt mijn drive.

Het was een intensieve maar leuke week, waarin we heel wat kilometers aflegden: Gaasbeek, Kasteelbrakel, Fernelmont, Nismes… Onderweg leerden Daphné en ik elkaar beter kennen. We leerden elkaar woorden uit onze moedertaal, spraken over de verschillen tussen Waalse en Vlaamse media, deelden onze interesses… Zonder Belgodyssee had ik Daphné waarschijnlijk nooit ontmoet. Nochtans was het voor mij een verrijking om eens met iemand van over de taalgrens samen te werken. Ik zou alle journalistieke scholen aanraden om een gelijkaardig project in te voeren.

Beluister de reportage:

Bekijk de foto's:

Lees ook: