Tik Tak in Afghanistan

13 februari 2016
Kinderen die voetballen met landmijnen? In Interne Keuken werden zaterdag hallucinante verhalen verteld over opgroeien in Afghanistan. De aanleiding: een pracht van een film.

De collega's van Retro hebben deze week iets op de Facebook-pagina van Radio 1 gepost. Op het moment dat we dit schrijven meer dan 870.000 keer bekeken, 7905 keer gedeeld, 7744 comments, 36.667 likes. Sorry, ..668. Nee: ..669... de teller blijft maar lopen. Het betreft een oude aflevering van Tik Tak.

Vervolgens hebben wij de trailer van The Land of The Enlightend (zie onder) geshared, de allereerste film van Pieter-Jan De Pue, er vast van overtuigd dat dat nog meer likes zou opleveren want het betreft hier - meer nog dan Tik Tak - een meesterwerk.

Het eerste wat we gedaan hebben toen hij bij ons over zijn film is komen vertellen is "Dank u, Pieter-Jan” gezegd. "Dank u, dank u dank, dank u, dat je deze film hebt willen maken." Willen, durven en kunnen maken, want de productie heeft bloed, zweet en tranen gekost.

Zeven jaar lang heeft hij door Afghanistan gezworven om het leven vast te leggen van kleine kinderen die er Russische landmijnen opgraven om de explosieven te verkopen aan andere kinderen die in ondergrondse mijnen lapis lazuli delven, een mineraal waar juweliers veel geld voor over hebben. Kinderen die in de bergen karavanen van opiumsmokkelaars overvallen of eten brengen naar Amerikaanse legerposten en in kogelhulzen worden betaald.

Je weet niet wat je ziet. Letterlijk. Want wat begon als een gewone documentaire werd gaandeweg grootse cinema met acteurs die geen acteurs zijn maar mensen die zichzelf vertolken, kinderen die vol overgave hun eigen leven naspelen. Fictie of non-fictie, wat maakt het uit. Magistrale beelden, zijn het, van een oneindig fascinerende wereld. Daar kan geen Tik Tak tegen op.

De film is vanaf 16 maart in de betere bioscoop te zien. Er is ook een documentaire gemaakt die je een blik achter de schermen gunt. De 'making-of' zoals wij dat in schoon Vlaams noemen. Die wordt op 25 maart door Pieter-Jan zelf voorgesteld bij deBuren in Brussel.