Tim Van Steenbergen

24 augustus 2011

Mode- en kostuumontwerper Tim Van Steenbergen heeft niet alleen zijn eigen collectie maar hij ontwerpt ook theater- en operakostuums. Ook het personeel van het Vlaams Parlement draagt echte Van Steenbergen. De mode van Van Steenbergen verovert de wereld. Zijn ontwerpen zijn gewild van China over Rusland tot in Amerika. Maar ook mode is onderhevig aan crisis en wereldgebeurtenissen. De aanslagen van 11 september bijvoorbeeld hadden een directe impact op zijn modelijn en verkoop in de VS.

Tim Van Steenbergen komt uit een architectenfamilie. Zijn grootvader bouwde vele scholen en kerken, bijvoorbeeld voor de wijk Luchtbal in Antwerpen. Ook zijn kledingontwerpen kunnen met een beetje verbeelding architecturaal genoemd worden. Van Steenbergen is namelijk een meester in drapage, waarbij hij traditie en vakmanschap combineert.

Tim Van Steenbergen durfde de stap zetten om samen met zijn partner een eigen bedrijf op te starten. En hij beseft best dat dat een groot risico is in een harde modewereld. Ontwerpen is keihard werken, 700 modellen per seizoen, 1500 per jaar. Ondertussen volgt hij hoe zijn collega-ontwerpers het doen, en hoe zwaar ook zij bezig blijven met hun passie.

Tim Van Steenbergen haalt zijn inspiratie uit een rijk cultuurverleden vol interessante boeken, memorabele televisie en een gevarieerde soundtrack bij het werken.

Droomt Tim Van Steenbergen stiekem van een eigen kledingzaak? En waar mag die eerste winkel dan komen? En welk theaterproject zal voor nieuwe uitdagingen zorgen?

Plaatreferenties:

- Das Rheingold, Richard Wagner - The Metropolitan Opera Orchestra olv James Levine - 1989 Deutsche Grammophon

- Casta Diva (Norma), Bellini - Maria Callas - 'Callas forever ' film van Franco Zeffirelli - EMI 5 57389 2