Tinne Oltmans stapte naar de psycholoog voordat ze een probleem had

23 februari 2018
Tinne Oltmans had het vorig jaar erg druk. Ze deed mee aan 'Steracteur Sterartiest', startte de voorbereidingen voor de musical 'Doornroosje' en nam tal van andere opdrachten aan. Een mens zou van minder een burn-out krijgen. Gelukkig besefte Tinne op tijd dat het genoeg was en stapte ze naar de psycholoog nog voor ze een probleem had.

Tinne Oltmans pleit in De Bende van Annemie voor de terugbetaling van psychologische hulp. “Wie het uit eigen zak moet betalen, is veel geld kwijt,” weet Tinne uit eigen ervaring. Vorig jaar stapte ze zelf naar een psycholoog omdat ze bang was voor een burn-out. Tinne beheerde toen haar eigen agenda, wat zorgde voor een hoop extra administratief werk. “Naar de psycholoog gaan was de beste beslissing die ik toen nam,” zegt ze.

Ik vond het te vroeg om op mijn 24 jaar een burn-out te hebben.

“Als actrice en zangeres wordt er veel van je verwacht. Wanneer er dan iets fout loopt in je privéleven, is dat te veel om te dragen,” zegt Tinne over haar beslissing om naar de psycholoog te stappen.

De psycholoog kan op zo’n manier vragen stellen dat ik het antwoord bij mezelf vind.

Ze had vriendinnen met wie ze over haar problemen kon praten, maar dat was niet hetzelfde. De psycholoog stelde vragen op zo’n manier dat Tinne bij zichzelf antwoorden vond. Ze streeft ernaar om vanaf nu één keer per maand naar de psycholoog te gaan, maar dat is niet altijd gemakkelijk. Ze voelt dat het al even geleden is.

Het is al even geleden dat ik geweest ben, en ik merk dat ik terug onrustig word.

De drempel om naar een psycholoog te stappen is vaak nog hoog. “Je denkt dat je niet sterk genoeg bent en het niet alleen kan omdat je naar een psycholoog gaat”, zegt Tinne. Dat beeld moeten we loslaten. Een psycholoog zegt niet dat je gek bent, dat denk je alleen maar zelf. “Het feit dat ik naar de psycholoog ga, maakt me net sterk,” besluit ze.

Lees ook: