Tips om dagelijks water te besparen: "Neem een douche met twee. Of was je eens met een washandje!"

17 juni 2020
Het is duidelijk: we zitten in de penarie. De droogte heeft ons in de ban en lijkt ons de eerstkomende tijd niet meer los te laten. Dus lijstte de Wereld van Sofie samen met Frank De Boosere, Anuna De Wever, tuinexpert Laurence Machiels en 'low impact man' Steven Vroman enkele concrete tips en tricks op om water te besparen.

Frank Deboosere stelt voor om zuinig om te gaan met douches en baden: "Je hoeft niet elke dag een douche te nemen. En al helemaal geen bad. Dat is trouwens toch maar wat vies, zo in je eigen vuil weken. En een washandje kan ook al wonderen doen. Of neem een douche met twee, dat kan ook leuk zijn."

Shop ethisch

Anuna De Wever probeert al haar kleren tweedehands of ethisch te kopen, want de mainstream kledingindustrie verbruikt tonnen water: voor één t-shirt heb je 3000 liter nodig en om één broek in jouw favoriete kledingwinkel van een groot merk te krijgen, heb je al gauw 6800 liter water nodig.

Maar hoe weet je dat een merk ethisch is? Daar bestaan wel wat apps en websites voor, zoals Goodonyou. Je vindt er lijsten met ethische merken. 

Hergebruik je water

Voor 'low impact man' Steven Vroman ligt een deel van de oplossing in het herhebruik van water: "Mijn grootmoeder hergebruikte het water van de wasmachine altijd om haar stoep schoon te maken." 

Maar je hoeft je kleren niet meteen te wassen als je ze aan hebt gehad: Laat je kleren eens uitwaaien aan een draad of een balkon in plaats van ze in de wasmachine te steken. Als je toch de was doet, probeer dan veel ineens te wassen. 

En als je op het einde van de dag een douche neemt, plas dan daar in plaats van in de wc, dat bespaart weer spoelwater.

De druppelslang

Je gazon laat je deze zomer best bruin worden, zegt groenjournalist en tuinexpert Laurence Machiels: "Gras is bijzonder sterk en wordt later wel weer groen. Het is beter om de blote aarde in je tuin te bedekken met compost of ander tuinafval. Open plekken aarde drogen erg snel uit. Als je toch echt moet sproeien, gebruik dan een druppelslang. Een tuinslang met kleine gaatjes die je op de grond legt, en die er voor zorgt dat het water optimaal wordt opgenomen."

Frisse pint

Na een dagje in de tuin werken verdien je wel een frisse pint. Maar pas op, drink met mate: voor één pint bier heb je al gauw 75 liter water nodig. Maar je mag jezelf ook niet alles ontzeggen, zegt weerman Frank Deboosere: "Ik drink op tijd en stond ook wel eens een pint. Maar toen ik overlaatst appels kocht in de supermarkt en thuis pas zag dat ze uit Argentinië kwamen, was ik daar toch niet goed van."

Hij eindigt met een laatste tip voor je toiletbezoek: "Probeer niet altijd 3 liter drinkwater het riool in te spoelen. Een nummer 1 mag soms ook gewoon een nummer 1 zijn. Of zoals ze in het engels zeggen: "If it's Yellow let is mellow, if it's brown, flush it down."

Herbeluister het gesprek hier op Radio 1 select