Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Wereld van Sofie

Tips voor een goed debat van ex-journalist Jeroen Wils

do 22 okt. - 11:01

De race naar het presidentschap in de VS heeft ons al geleerd dat Biden en Trump samen geen goede debaters zijn. Integendeel, het vorige debat was een gedrocht. Een schande voor Amerika, een shitshow. Maar hoe moet het dan wel? Ex-journalist Jeroen Wils van consultancybedrijf Bepublic traint politici in het debatteren. Dit zijn zijn gouden tips!
debat

"Debatteren is communiceren, niet duelleren"

Wils is een groot voorstander van een sterk inhoudelijk debat. Bereid je goed voor. Beperk je tot drie kernboodschappen, drie dingen die je zeker wil benadrukken. Vereenvoudig je boodschap en herhaal je drie stellingen zo vaak mogelijk. Zo hou je de regie over je verhaal, blijf je baas over je boodschap. Zo begrijpt het publiek beter waar je voor staat. 

"Spreek klare taal"

Maak je verhaal aanschouwelijk met concrete voorbeelden. Wees helder, gebruik geen moeilijke woorden, geen afkortingen, geen jargon. Maar spreek gewone mensentaal. Communiceer op het niveau van een twaalfjarige. In Nederland noemen ze dat ‘Jip en Janneke taal’. Een kind van twaalf begrijpt alles zolang je maar geen moeilijke woorden gebruikt. Ga niet uit van voorkennis en spreek voor de grootste gemene deler.

"Cijfers zetten je boodschap kracht bij maar overdrijf niet"

Cijfers mogen maar wees ook daar zuinig mee. Gooi op cruciale momenten een belangrijk cijfer op tafel, of een onderzoek of percentage. Je tegenstrever kan daar meestal niets tegen inbrengen, als het betrouwbare  cijfers zijn natuurlijk. Als je bijvoorbeeld cijfers van het Rekenhof bovenhaalt om te bewijzen dat de sociale zekerheid onbetaalbaar wordt, argumenteer je je tegenstrever onderuit. 

"De kern van een debat is ‘empathie’"

Je tegenstander onderbreken, vindt het publiek heel storend. Dat werkt polariserend en verscherpt de toon van het debat. Het geheim van een goed debat is ‘empathie’. Empathie is de meest onderschatte communicatietechniek. Empathie betekent begrip tonen voor de ander, betrokkenheid, luisteren naar de ander. Je proberen in te leven in het standpunt van de ander. De emotie van je tegenstander proberen te benoemen en begrijpen. Zeg : “Ik begrijp dat je boos bent. Ik denk dat ik weet wat je wil zeggen. MAAR….” En geef dan je eigen standpunt. Het is de hand uitreiken maar dan toch je eigen stelling met verve brengen. Zo wordt het een constructief debat. Dat wekt ook de sympathie van het publiek.

"Speel op de bal niet op de man."

Val de boodschapper niet aan maar de boodschap. Pak zijn argumenten hard aan maar laat je tegenstander in zijn waarde. Aanvallen hoort bij een debat maar doe het met respect voor de ander. Maak je tegenstander niet af als persoon.

"Truukjes en valkuilen"

Er zijn natuurlijk bekende truukjes en valkuilen. Zoals de nuance in het betoog van de ander negeren. Waardoor zijn stelling net veel scherper lijkt. Of je tegenstander tot een keuze dwingen : “Ben je nu voor of tegen de lockdown?”. Dat brengt de ander uit evenwicht. “Turning the tables” of de bewijslast omkeren wordt ook vaak gedaan. Je dwingt de ander om het tegendeel te bewijzen. Als het bijvoorbeeld gaat over de verhouding tussen Vlamingen en Walen en iemand zegt :“De Walen souperen al onze Vlaamse inkomsten op!” Bewijs dan maar eens dat het niet waar is. 

Zulke instinkers en valkuilen komen het debat niet ten goede. Jeroen Wils kan het niet vaak genoeg zeggen : Debatteren is communiceren, niet duelleren!

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet