Tja, waarom won Herman Brusselmans nog nooit een literaire prijs?

20 september 2017
Belgisch schrijver Herman Brusselmans viert binnenkort zijn 60e verjaardag en deze week verschijnt zijn 75e boek. Genoeg reden voor Rick Honings, docent Nederlandse letterkunde en fan, om zich te verdiepen in het leven van Brusselmans. Volgens Honings nekt Brusselmans' imago en humor hem om bekroond te worden met een literaire prijs. Dat vertelde hij in "De Ochtend".

Herman Brusselmans. "You love him or hate him", zo is dat bij de omstreden schrijver. Hoe je het draait of keert, hij won nog nooit een literaire prijs. "Dat heeft verschillende redenen", zegt Honings, die een studie over Brusselmans ("Majoor van het menselijk leed") schreef.

"Een groot schrijver wordt geacht ernstig te zijn. Die hoort geen humor te gebruiken. Zijn rol op de televisie zorgt ook dat hij minder serieus wordt genomen. En hij is een auteur van wat je anti-literatuur kan noemen: hij gaat in zijn werk tekeer tegen de literatuur, tegen iconen als Arnon Grunberg en Hugo Claus."

"Niets is heilig voor hem"

Vooral zijn imago nekt Brusselmans. "Hij komt zo vaak op tv, en vaak niet in serieuze rollen zoals in "De slimste mens ter wereld"", ziet Honings. En uiteraard is er zijn scherpe en harde humor. "Niets is heilig voor hem, hoewel hij milder is geworden sinds het proces tegen Ann Demeulemeester in 2000 (Brusselmans omschreef Demeulemeester als een "dwergpoliep met puitogen" en zij trok naar de rechtbank).

Toch kan hij nog ophef veroorzaken, zoals in de columns van de Nieuwe Revue waarin hij "regelmatig een bekend figuur aan de schandpaal nagelt." Zo schopte hij in juni keet door zangeres Anouk -en moeder van zes- een "blonde del" te noemen "die weigert om de pil te slikken".

Bron: vrtnws.be