Tobias Leenaert is bewust kindvrij: "we speelden nog met het idee om een hoera-geen-baby-feestje te geven"

3 juni 2021
China voerde jarenlang een eenkindpolitiek, maar om de vergrijzing tegen te gaan werd die verruimd naar eerst twee en nu drie toegelaten kinderen per gezin. Sommige mensen kiezen er helemaal vrijwillig voor om geen kinderen op de wereld te zetten. Die wereld is volgens hen al overbevolkt. Tobias Leenaert is één van hen, hij en zijn vriendin kiezen er bewust voor om 'kindvrij' door het leven te gaan.

“Het is hier rustig”, merkt onze reporter op wanneer hij bij Tobias Leenaert thuis aankomt. “Het is zo dat ik kinderen liever op hun domein heb, dan op het mijne”, zegt hij, “ik ben altijd wat ongerust als ze zo wild in de buurt zijn.” Tobias en zijn partner zijn nu beiden veertigers, maar ze besloten lang geleden al dat ze geen kinderen wilden en zijn nog steeds zeer tevreden met die keuze. Die overtuiging komt voort uit de vele nadelen die hij zag in het krijgen van kinderen, maar ook omdat hij nooit het verlangen gevoeld heeft om eraan te beginnen. Toch beseft hij dat hij daarmee afwijkt van de norm.

Tobias geniet van de vrijheid die hij heeft zonder kinderen, maar ziet paradoxaal genoeg net het ontbreken van vrijheid als één van de voordelen van kinderen hebben. Ze geven structuur aan je leven, en ergens ook een invulling, een doel. “Voor mensen die het moeilijk hebben met te veel vrijheid is die beperking soms makkelijker om te leven, je wordt er namelijk helemaal door opgeslorpt.” De enige angst die er bij hem wel in zit, is de vrees om later alleen te zijn, dat er niemand zou zijn om dingen mee te vieren of om op bezoek te komen. “Maar dat kan geen reden zijn om kinderen op de wereld te zetten”, zegt hij.

Het ecologische aspect speelt voor Tobias zeker mee, maar hij denkt dat anderen die wel een kinderwens hebben, zich door dat aspect nooit zouden laten tegenhouden. “Als ik toch de behoefte zou hebben aan kinderen, heb ik toch zeker niet de behoefte dat die kinderen mijn eigen bloed zouden zijn. Dan zou ik eerder adopteren en dan zie ik de zin niet van een kind op de wereld te zetten, dat er toch niet was. Zo een kleine versie van mezelf hebben, die wens heb ik nooit gehad, dat kan trouwens ook een grote ontgoocheling zijn”, besluit hij.

“Ik zeg niet graag kinderloos, ik noem het liever kindvrij. Kinderloos, dat lijkt zo alsof je iets mist. Ik en mijn vriendin speelden nog met het idee om een hoera-geen-baby-feestje te geven, waarop we de beslissing aankondigen dat we kindvrij door het leven gaan, we zien daar de voordelen van in en dat is een bewust keuze. Al is het daar nu misschien wat te laat voor.”

Beluister de reportage van Brecht Devoldere via Radio 1 Select

Lees ook: