Toegangsbadges van hotels, politiecommissariaten, bedrijven of steden gemakkelijk te kopiëren

2 mei 2019
© Pixabay
Het blijkt heel gemakkelijk om toegangsbadges van bedrijven te kopiëren. Dat blijkt uit een test die Het Laatste Nieuws samen met een computerspecialist uitvoerde. In enkele seconden konden onder meer de badges van enkele politiezones, hotels, steden en mediabedrijven De Persgroep en VRT gekopieerd worden. "Heel veel bedrijven, zaken staan dus gewoon wagenwijd open", zegt computerexpert Nico Cool.

Bedrijven, hotels, skioorden, politiezones, steden en gemeenten ... Allemaal (of toch veel) maken ze gebruik van een badgesysteem waarmee mensen binnen kunnen. Maar uit een test die Het Laatste Nieuws samen met een computerspecialist uitvoerde, blijkt dat die toegangbadges heel gemakkelijk gekraakt kunnen worden. Het gaat om badges die werken met een radiosignaal dat de deur of de slagboom opent. Via een online aangekocht toestelletje worden de gegevens gekopieerd en op lege badges gezet. "In enkele seconden leest dat toestel de code van de kaart. Heel simpel", zegt Nico Cool, de computerbeveiligingsexpert die de test mee uitvoerde. "Heel veel bedrijven, zaken staan dus gewoon wagenwijd open."

"We hebben het op verschillende plaatsen getest", verduidelijkt hij. "Overal was het ongeloof groot. Als je aan de politiecommissaris vraagt om zijn badge te testen en je merkt dat je in drie seconden binnenwandelt, dat is niet ok." Als ze makkelijk te kopiëren zijn, kunnen mensen met slechte bedoelingen dus ook gemakkelijk binnenraken.

Probleem bij de leveranciers? "Badges niet goed gecodeerd"

Volgens Cool ligt het probleem grotendeels bij de leverancier. "Die badges zijn niet goed gecodeerd, denk ik. Er moet echt een sleutel opstaan dat ze moeilijk te kopiëren zijn. Anderzijds is er ook een probleem voor de gebruiker, want we merken dat die badges overal rondslingeren. U stopt ze eigenlijk best in een etui die beveiligd is tegen kopiëren of een portefeuille die die stralen niet doorlaat." Cool raadt ook aan dat bedrijven hun logo niet meer op hun badges zetten. Toch nuanceert hij ook: "Het systeem werkt perfect, we gaan zeker niet terug naar de sleutel."

VRT: "Onaangename verrassing, gaan na met de veiligheidsfirma hoe dit zo snel mogelijk verholpen kan worden"

Ook een badge van de VRT kon op die manier gemakkelijk gekopieerd worden. "Dit is een onaangename verrassing voor ons", zegt woordvoerder Hans Van Goethem. "We gaan na met de betrokken veiligheidsfirma hoe dit zo snel mogelijk verholpen kan worden. We hebben onze medewerkers opgeroepen om extra waakzaam te zijn met hun toegangsbadge."

Beluister het gesprek met computerspecialist Nico Cool in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: