"Toekomst F1 in België verzekerd tot 2021, Vandoorne verdient plaats"

26 augustus 2018
Vanmiddag rond 15u is het zover voor de Belgische fans van de Formule 1, dan rijdt Stoffel Vandoorne de Grote Prijs van België, op het circuit van Spa-Francorchamps. De voorbereidingen en kwalificaties verliepen zeer moeizaam voor onze landgenoot, waardoor hij pas als 18e mag starten. Sammy Neyrinck is ter plaatse en kadert in "De Ochtend" de problemen bij McLaren.

"Het gaat slecht met Stoffel Vandoorne", trapt Neyrinck meteen een open deur in. "Maar dat ligt vooral aan de wagen", nuanceert hij in "De Ochtend". "De mensen zullen dat misschien niet begrijpen, maar hij heeft gewoon een wagen die geen meter vooruit gaat. Hij wordt niet echt ondersteund door McLaren, dus hij zal eerder een bevoorrecht toeschouwer zijn. Het zal een frustrerende namiddag zijn voor hem, in zijn Grote Prijs, voor eigen publiek.

"Niet goed voor de moraal"

"Ik vermoed dat hij geen al te beste nacht heeft gehad. Maar een van de grote bazen bij McLaren heeft gisteren wel het nieuws gelanceerd dat hij zeker is voor de rest van het seizoen. Er was namelijk sprake dat hij misschien wel bezig was aan zijn laatste Grote Prijs, maar dat is dus niet zo. Zijn contract, tot het einde van het seizoen, wordt dus gerespecteerd."

"Toch is er weinig goed nieuws natuurlijk", gaat Neyrinck voort. "Hij rijdt niet voor de prijzen, niet voor podiumplaatsen. Ook aan zijn discours merk je dat hij veranderd is. Hij was altijd de eerste om positief te blijven en niks verkeerd zei over het team, maar nu begint hij toch kritiek te geven op McLaren. Dit zou erop kunnen wijzen dat hij volgend jaar bij een ander team aan de slag gaat, maar dit zijn geruchten waar je misschien niet mee bezig moet zijn. Het is moeilijk om te zeggen of hij nog een toekomst heeft in de F1 en wat we nog van hem mogen verwachten."

"Frustrerend, want echt wel de kwaliteit om snel te rijden"

Vandoorne heeft er dan ook belang bij om straks een goede wedstrijd te rijden. "Zeker, er zijn ook andere teams die meekijken en die weten dat hij het in de lagere categorieën goed heeft gedaan. Hij heeft echt wel de kwaliteit om snel te rijden, zet hem in een Mercedes of een Ferrari en hij rijdt mee voor de prijzen. Maar hij krijgt voorlopig de kans niet om zich op die manier te bewijzen, en dat is frustrerend."

Toekomst F1 in België verzekerd tot 2021

"De toekomst van de Formule 1 lijkt op zijn minst verzekerd tot 2021 in België, want het is bevestigd dat we tot dan een Grote Prijs van Spa-Francorchamps krijgen", zegt Neyrinck. "Bovendien hebben we met Max Verstappen iemand die elk weekend 50 000 Nederlanders op de been brengt. Tel daar nog de vele Britten en Duitsers bij die telkens afzakken."

"Volgens de rijders is het het mooiste circuit ter wereld, dus ook zij bljiven graag naar België komen. Dat is zeker een surplus. Het grootste probleem is de mobiliteit, iedereen staat in de finale. Daar lijkt in de nabije toekomst nog niet meteen verandering in te komen."

"Normaal wint Hamilton of Vettel"

Los van de situatie van Stoffel Vandoorne, wordt er natuurlijk nog een kampioenschap gereden. Wie maakt straks de meeste kans om de Grote Prijs van België te winnen? "Vandoorne die wint, dat zou pas wereldnieuws zijn", zegt Neyrinck. "De grootste kanshebber is Lewis Hamilton, de WK-leider die vanop de pole mag starten en ook vorig jaar won op Francorchamps. Het is trouwens al drie jaar op rij dat Mercedes won in Spa."

"Maar dit jaar merken we wel dat Ferrari vaak sneller is, dus dat wordt vuurwerk tussen die twee", denkt Neyrinck. "Sebastian Vettel, die vanop de tweede plaats start, is dan ook de grootste uitdager van Hamilton. Normaal wordt het een van die twee, tenzij er van alles gebeurt onderweg", wikt hij de kansen.

"Ik kijk hier nu uit op een straalblauwe hemel met de zon die schijnt, maar het kan altijd gaan regenen boven het circuit. De weergoden spelen altijd een rol, maar ik gok toch op Hamilton of Vettel. Een van die twee wint normaal de Grote Prijs van België", concludeert hij.

Bron: sporza.be en "De Ochtend"