Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Toelatingsexamen voor kandidaat-dierenartsen vanaf 2023: "Te veel studenten voor aantal docenten"

ma 9 aug. - 6:30

Er komt een toelatingsexamen voor wie de opleiding Diergeneeskunde wil volgen. Dat schrijft Het Nieuwsblad en het nieuws is aan onze redactie bevestigd. Op die manier wil Vlaams minister van Onderwijs en Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) vanaf het academiejaar 2023-2024 het aantal studenten dat Diergeneeskunde begint, beperken en zo de kwaliteit van de opleiding vrijwaren.
Hond

In Vlaanderen kan je Diergeneeskunde studeren op bachelorniveau aan de UAntwerpen en aan de UGent op bachelor- en masterniveau. Het aantal kandidaten voor die opleiding stijgt al jaren. Twintig jaar geleden waren er in Gent nog iets minder dan 1.200 kandidaat-dierenartsen. Vandaag zijn dat er al meer dan 1.800.

Eenzelfde evolutie is er in Antwerpen. Daar verdubbelde het aantal studenten in dezelfde periode tot ongeveer 600 studenten nu. Veel studenten komen ook uit het buitenland en vooral dan uit Nederland.

Ongeveer 4 op de 10 studenten Diergeneeskunde komen uit Nederland. Vlaanderen is dan ook de enige Europese regio waar er tot nog toe geen toelatingsexamen voor kandidaat-dierenartsen bestaat.

Kwaliteit onder druk

De grote toestroom van studenten zet de kwaliteit en ook de veiligheid van de opleiding onder druk, vindt minister Weyts. En hij geeft een voorbeeld: “Het maakt een groot verschil of je een ingreep bij een paard gaat observeren met een kleine groep dan wel met een heel grote groep. Zowel voor het paard als voor de studenten.”

Er zijn gewoon te veel studenten voor het aantal docenten, zegt de minister. "En studenten kunnen daardoor ook minder praktijkervaring opdoen omdat de klinieken overbezet zijn. Dezelfde handelingen moeten soms met dezelfde dieren overgedaan worden door verschillende groepen studenten."

Bovendien studeren er vandaag in bepaalde specialisaties, bijvoorbeeld voor kleine huisdieren, te veel dierenartsen af. "Dat betekent dat heel wat studenten wel jarenlang keihard werken, maar daarna geen gepast werk vinden."

Toelatingsexamen

Daarom komt er nu dus een toelatingsexamen voor de opleiding Diergeneeskunde zodat het aantal studenten dat in 2023-2024 de studie aanvat, beperkt kan worden.

Een commissie van experten moet beslissen of het gaat om een numerus clausus, waarbij iedereen die geslaagd is, de opleiding ook kan beginnen, dan wel een numerus fixus. Bij dat laatste wordt gewerkt via een vergelijkend examen waarbij alleen een vast aantal best gerangschikte kandidaten kan starten.

Luister naar Pieter Cornillie, professor anatomie aan de opleiding Diergeneeskunde van de UGent

Bron: vrtnws.be en De ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet