Tunde Adefioye: "Zelfs al herkent mijn vader me niet meer, ik zal hem blijven bellen"

20 september 2017
Tunde Adefioye werkt als stadsdramaturg bij de KVS in Brussel. Hij is geboren in Los Angeles en werkte een tijdje als wetenschapper aan de KULeuven. In de Bende vertelt hij een aangrijpend verhaal over de ziekte van zijn vader.

De vader van Tunde lijdt al enkele jaren aan de ziekte van Alzheimer. Een complexe situatie want Tunde's vader woont nog altijd in Los Angeles. Tunde begon voor het eerst te merken dat er wat met zijn vader aan de hand was toen hij in Leuven aan zijn doctoraat werkte. Ze belden elkaar regelmatig en zijn vader vroeg iedere keer hoe het zat met zijn doctoraat. Dat stopte plots en vond Tunde toen heel vreemd. Achteraf bekeken was dat één van de eerste tekenen van de ziekte. 

Toen hij zijn vader in 2015 in Los Angeles bezocht, besefte hij pas echt hoe zijn vader een andere man was geworden. Zijn vader was een grote muziekliefhebber, van Paul Simon tot Fela Kuti en vooral veel jazz. Onderweg naar de luchthaven - om op reis naar Nigeria te vertrekken - vroeg Tunde of hij nog veel naar muziek luisterde. "Nee, ik luister niet meer", was het antwoord. Dat was zeer pijnlijk om te horen, "Toen wist ik, hier is iets grondig veranderd." 

Toen mijn vader stopte met muziek luisteren, besefte ik dat hij een andere man geworden was

Intussen gaat het niet goed met Tunde's vader. Twee dagen geleden belde Tunde hem op, zijn vrouw hield in Los Angeles de telefoon tegen zijn oor. Ze zei dat zijn vader hem wel kon horen maar niets kon terugzeggen. Een moeilijk moment. Vader kan dus niet meer met Tunde praten, misschien herkent hij zijn zoon zelfs niet meer. Toch wil Tunde hem blijven bellen. Hij heeft het gevoel dat hij een deel van het verhaal van zijn vader gemist heeft, "en net daarom wil ik de band met mijn vader blijven behouden".

Hij draait dan maar een plaat voor zijn vader: '"n the upper room" van Mahalia Jackson. Een nummer dat hij vaak op zondag draaide. Ook omdat Mahalia Jackson één van de favoriete zangeressen van Martin Luther King was, ze zong zelfs op zijn begrafenis. Een echt eerbetoon dus.