Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Culture Club

"Toen hij zich voorstelde op televisie als 'ik ben Johan Anthierens, gelukkig gescheiden' sloeg een bom in"

vr 12 feb. - 7:38

Voor sommigen is Johan Anthierens een onbekende naam, voor anderen een onvergetelijke journalist, tv-gezicht, columnist en enfant terrible met een vlijmscherpe tong en pen. Dat is ook journaliste Guinevere Claeys niet ontgaan, die een tweedelige documentaire genaamd ‘Johan Anthierens: Niemands Meester, Niemands Knecht’ heeft gemaakt. “Hij wou het taboe doorbreken, ingaan tegen alles wat verwacht werd te doen en te zeggen", vertelt Claeys in ‘Culture Club’.
Guinevere Claeys

De man die nooit een blad voor de mond nam, Johan Anthierens, overleed in het jaar 2000 maar is door velen nog niet vergeten. Ook voor Guinevere Claeys, die hem nooit gekend heeft, is Anthierens nog steeds een mentor en inspirator. “Ik ben meer dan veertig jaar na hem geboren, dus ik heb zijn hoogdagen niet gekend, maar toch was mijn fascinatie voor hem enorm groot. Het was door de selectie van Brigitte Raskin dat ik in aanraking ben gekomen met zijn werk en dat boek ligt tot op de dag van vandaag op mijn nachtkastje. Hij heeft me in de richting van de journalistiek geduwd”, vertelt Claeys.

Notoir dwars

“Hetgeen mij zo aansprak, was zonder twijfel zijn openhartigheid en vrijheid waarmee hij schreef en sprak. Hij stond haaks tegen alles. Wat men in die tijd niet in Vlaanderen hoorde te zeggen, zei Anthierens extra luid en dat was onvergetelijk. Halfweg de jaren zeventig was Anthierens een panellid bij de ‘Wies Andersen Show’, waar hij zich als volgt introduceerde: “Ik ben Johan Anthierens, gelukkig gescheiden.” Dat was een bom die ontplofte. In werkelijkheid was het een erg triest verhaal en was hij helemaal niet gelukkig gescheiden, maar hij zei het puur tegen het dictaat van ‘gelukkig getrouwd’ te zijn. Ik denk ook niet dat hij doorhad wat de impact hiervan zou zijn, maar het heeft heel veel gedaan om het taboe rond echtscheidingen te doorbreken”, aldus Claeys.

Geen blad voor de mond nemen, kan ook risico’s met zich meenemen en heel persoonlijk worden. “Ook daar is Anthierens schuldig aan”, vertelt Claeys. “Hij ging er heel vaak over en heeft zo veel vijanden gemaakt. Alles wat hem ergerde zei hij of schreef hij neer, waardoor hij ook fouten heeft gemaakt. Op een bepaald moment heeft zijn openhartigheid hem de kop gekost en is hij vrij eenzaam geëindigd. Hij is nooit bang geweest om iets te zeggen, maar hij heeft de prijs voor die vrijheid ten volle betaald", besluit Claeys.

‘Johan Anthierens: Niemands Meester, Niemands Knecht’ is op 17 en 24 februari te zien op Canvas.

Beluister het gesprek met Guinevere Claeys in ‘Culture Club’

Lees ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet