"Toen ik 10 was, wilde ik John Lennon zijn"

27 februari 2017
De luisteraars van Radio 1 sloten Tamino al in hun armen vanaf de Radio 1-sessie met het Zesde Metaal, vorig jaar in november. Tamino kreeg het publiek stil met z'n prachtige single 'Habibi' en oogstte nadien ook minutenlang applaus en lofbetuigingen. Ondertussen won hij ook nog De Nieuwe Lichting van Studio Brussel, en brengt hij in mei z'n eerste plaat uit.

Tamino, voluit Tamino-Amir Moharam Fouad, is nog maar twintig jaar, maar beroert nu al heel wat mensen met zijn muziek.

Hij is niet de enige muzikale in z'n familie. Zijn grootvader was een bekend Egyptisch zanger, Moharam Fouad. Tamino heeft hem helaas nooit gekend, hij stierf toen Tamino nog maar vijf jaar oud was. Gelukkig kan hij wel nog naar opnames van z'n grootvader luisteren. 

Niet alleen via de genen van z'n grootvader en vader stroomt muziek door Tamino's aderen. Ook via z'n moeder leerde hij heel wat muziek kennen. Zij zette voor hem zelfs opera op. "Ze noemde me ook naar Tamino, het personage uit Die Zauberflöte van Mozart." 

Een plaat die ze vaak oplegde, was Imagine, van John Lennon. Die heeft dan ook een enorme impact op Tamino gehad. "Ik leerde hem kennen toen mijn moeder zijn muziek opzette en over hem vertelde." Op basis van die verhalen, creëerde Tamino meteen een beeld van Lennon in zijn hoofd.

Ik wou meteen John Lennon zijn.

Tamino wou zo graag lijken op John Lennon, dat hij zijn haar liet groeien en een brilletje zoals hij opzette. Om te lijken op een pianospelende Lennon, schoof hij ook twee stoelen tegen elkaar, en deed zo alsof hij achter een piano zat. "Later hadden we dan wel een echte piano", en zo kwam het besef dat hij ook zélf liedjes kon schrijven.

Hoe dat eruit zag, Tamino als John Lennon, zie je op deze jeugdfoto:

Tamino als John Lennon

Via zijn peter heeft Tamino nu zelfs een tekening van Lennon in zijn bezit. "Mijn peter is bevriend met één van de fotografen die erbij was op de bed-in van John Lennon en Yoko Ono in Amsterdam." Die fotograaf kreeg toen een tekening van Lennon, gaf die door aan de peter van Tamino, die hem uiteindelijk aan Tamino zelf schonk. 

Zullen we nog één keer genieten van 'Habibi' op de Radio 1-sessie? (En daarna: gewoon op repeat.)

Radio 1 Select