"Twee weken na mijn aankomst in België, werd het weeshuis uitgemoord"

9 mei 2017
Imana Truyers is een van onze meest beloftevolle atletes. Ze eindigde derde in de CrossCup veldlopen en is intussen aan het pisteseizoen begonnen. Nieuws over de vluchtelingencrisis raakt haar bijzonder want ze was ooit zelf vluchteling, ook al zat ze nog in de buik van haar moeder.

Imana Truyers is geboren in 1993 in een vluchtelingenkamp vlakbij Kigali. De moeder van Imana, een Tutsi maar zwanger van een Hutu, was op de vlucht voor het oprukkende Hutu-leger. Ze stierf kort na de geboorte van Imana in het kamp, een Vlaamse zuster nam Imana mee naar een weeshuis. Drie maanden later, net voor het uitbreken van de genocide, is ze met het laatste vliegtuig naar België gekomen, waar ze geadopteerd werd door een Belgisch gezin. Net op tijd, want twee weken na de aankomst in haar nieuwe thuis, werd het weeshuis uitgemoord.

Zelf herinnert ze zich niks meer van Rwanda, maar haar adoptie-ouders zijn altijd heel open geweest over haar achtergrond. Zoiets complex als de genocide uitleggen aan kinderen is natuurlijk niet evident maar haar adoptiefvader had een prentenboek voor haar gemaakt waarin hij uitlegde dat haar mama en papa van een andere stam kwamen. 

Twee jaar geleden keerde Imana voor het eerst terug naar haar geboorteland. Dat heeft haar zo aangegrepen dat ze iets wou terugdoen voor Rwanda.

"Toen ik terugkeerde naar Rwanda wist ik meteen dat ik iets wou terugdoen voor mijn geboorteland"

Daarom zet ze haar schouders onder de actie Thousand hills of hope, waarmee ze projecten steunt ten behoeve van de straat- en weeskinderen en de arme bevolking van Rwanda. Als 'kind van de genocide' is ze de perfecte ambassadrice.