"Toen ik voor die tientallen camera's stond, dacht ik aan wat mijn vriend moest doorstaan"

4 september 2017
Philippe Mariën was deze zomer even wereldnieuws toen hij als voorzitter van de UCI-jury meedeelde dat Peter Sagan uit de Tour werd gezet. Een veelbesproken beslissing, Philippe kreeg zowel kritiek als lof toegezwaaid. Want de wereldkampioen uit de Tour zetten daar is wel moed voor nodig. Al relativeerde Philippe die moed meteen.

Vorig jaar is Sam, de vriend van Philippe overleden aan de gevolgen van darmkanker. Sam en Philippe waren 25 jaar een koppel, en Sam is altijd een enorme steun geweest, ook al was Philippe vaak van huis door zijn werk voor de UCI. Wat deze Tour voor Philippe extra zwaar maakte was dat hij Sam miste als klankbord. Als hij vroeger na een zware dag in de koers op zijn hotelkamer kwam, was het eerste wat hij deed: Sam bellen.

Toch heeft Sam hem ook geholpen. “Toen ik voor die tientallen camera’s en microfoons stond, vond ik dat heel benauwend, maar ik dacht aan Sam die 64 chemo’s heeft doorstaan zonder te klagen. Dan was mijn persconferentie peanuts."

In de Tour wordt vaak nieuws gecreëerd dat geen nieuws is.

Overigens vindt Philippe Mariën dat er in de Tour veel nieuws gecreëerd wordt dat eigenlijk geen nieuws is. Zo was er heisa over de millimeterspurt tussen Kittel en Boasson Hagen. Terwijl je dat perfect kan meten en er geen discussie is over wie wint.

Natuurlijk zijn er ook twijfelgevallen, renners zijn net als UCI-juryleden ook maar mensen. Daarom pleit Philippe voor een videoref in de koers zoals die al bestaat in het voetbal. 

Radio 1 Select