"Toen je uit je wagen stapte, stond je te trillen op je benen"

21 september 2018
Mark Coenen kiest voor Bo Van Spilbeeck als held van de week.

Beste Bo

We kennen elkaar al lang, wat we studeerden samen aan het Sint Jan Berchmanscollege in Merksem. In de jaren zeventig: 41 jaar geleden. Toen heette je officieel nog Boudewijn. Nu Bo. 

Van man naar vrouw. Wij waren toen, als je er goed over nadenkt en zonder het te weten, de eerste gemengde klas van Vlaanderen. Je kwam het academiejaar openen voor de studenten journalistiek op de hogeschool PXL in Hasselt, waar ik werk. Daarvoor zoeken we elk jaar een iemand die dat jonge volkje kan inspireren. Toen je uit je wagen stapte, stond je te trillen op je benen.

Op weg naar Hasselt had je naar Bij Debecker geluisterd. Het discussieprogramma van Karolien Debecker op deze zender. Daar ging het over transgenders: de vraag was of je dat allemaal normaal moét vinden en waarom de media daar altijd zo positief tegenover staan. Na ongeveer 15 seconden werd jouw naam vernoemd en werd jouw zeer gemediatiseerde coming out aangehaald als voorbeeld. 

"Van geslacht veranderen wordt genormaliseerd en dat is gevaarlijk, klonk het. We zijn te politiek correct."

"Ik wil weten wat de waarheid is", sprak iemand. Slechte vraag, vond ik, Bo. En dat zal jij ook wel vinden. Er is geen waarheid, er is hier ook geen juist of fout. Er is alleen een realiteit. Je was altijd al een vrouw in het lichaam van een man. Er niemand die wordt tegenhouden of verboden om daar een mening over te hebben. Het kon deze week zelfs in prime time op de openbare omroep.

Beetje non-issue, dus.

Maar daar wil ik het eigenlijk niet over hebben. Ik zag wat het radioprogramma met je deed, Bo. Ik zag hoe iemand die in het midden van dat verhaal staat, diep geraakt werd door woorden die voor haar heel kwetsend overkwamen. Zonder dat zij kon reageren. Iemand die 30 jaar ervaring heeft in de journalistiek maar ook nauwelijks recht blijft in de mediastorm. Jij was nieuwsjager, nu ben je met enige overdrijving, nieuwswild.
Het zou misschien leuk zijn dat men het daar eens met jou zelf over had. Ik heb jouw telefoonnummer, ik zal het doorgeven aan de redactie. Daarna boeide je onze studenten met een geweldige speech over jouw leven in de journalistiek. De eerstejaars hingen aan jouw lippen. 

Beste Bo, ik vind je een moedige vrouw.
Daarom ben je mijn heldin van de week.

Hartelijke groeten
Mark Coenen

Herbeluister

Lees ook:

Radio 1 Select