"Toen Mario niet meer naar de opera kon, zei hij : 'Foert, nu is het vet van de soep'"

6 oktober 2017
tom balthazar
Op 30 september was het 15 jaar geleden dat Mario Verstraete overleed. De eerste Belg die gebruik maakte van de euthanasiewetgeving. Mario was de boezemvriend van Tom Balthazar, ex-schepen en ex-kandidaat-burgemeester voor Sp.a in Gent. Zijn passage in De bende is zijn eerste interview sinds hij in februari uit de politiek stapte.

Mario Verstraete leed aan MS en was één van de voorvechters van 'Het recht op waardig sterven.’ Dat hij niet meer naar de opera kon gaan, gaf de doorslag. Toen wou hij sterven. Hij lag mee aan de basis van de huidige Belgische euthanasiewetgeving. Die werd op 23 september 2002 goedgekeurd. 7 dagen later maakte Mario er gebruik van.

Tom Balthazar volgde het hele proces van de aftakeling tot de euthanasie. Hij stond volledig achter de beslissing van zijn beste vriend maar vond het tegelijk erg pijnlijk om afscheid te nemen. Ze probeerden zijn leven zo lang mogelijk draaglijk te maken. Mario verhuisde naar een gelijkvloers en kreeg een elektrische rolstoel.

Zijn ouders kwamen bij hem wonen en kookten voor hem. Maar dat nam niet weg dat hij enorm achteruit ging.

"Tegenstanders vonden dat van die opera geen reden om te willen sterven. Maar er was meer natuurlijk. Zijn zicht ging achteruit, hij kon niet meer zelfstandig lopen en was incontinent. Dat was voor Mario 'ondraaglijk lijden'. Omdat hij niet meer kon zijn wie hij wou zijn." 

Hij wou zo niet meer verder, dat moesten we respecteren. Dat ligt voor iedereen anders.

De huidige euthanasiewet zit doordacht in elkaar, vindt Tom Balthazar. Maar euthanasie is natuurlijk maar één van de keuzes rond het levenseinde. Je kan ook beslissen om niet naar het ziekenhuis te gaan of gereanimeerd te worden. Of geen intensieve zorgen te krijgen. Daarover is nog meer duidelijkheid nodig. De 'Advanced Directive' kan veel beter. De procedure waarbij mensen vooraf op papier zetten welke zorgen ze niet meer willen op het moment dat ze dat niet meer kunnen verwoorden. 
 

Door de euthanasiewet wordt er openlijk over het levenseinde gesproken. Dat is een enorme vooruitgang.

Mee dankzij Mario. Het hoort bij de opleiding van artsen en verpleegkundigen. Familie praat er makkelijker over. Belangrijk want volwaardige palliatieve zorgen en goede mantelzorg dragen ook bij tot een waardig levenseinde.