Toename geweld openbaar vervoer: "Schelden hoort erbij"

17 februari 2022
James Arthur Gekiere (Belga)
Elke dag zijn er 13 gevallen van geweld tegen personeel van het openbaar vervoer. Die cijfers liggen het voorbije jaar 23% hoger dan in 2020. “Elke dag verbale agressie hoort bij de job”, getuigt een anonieme veiligheidsagent bij de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB.

Beluister het gesprek met de veiligheidsagent in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Als veiligheidsagent garandeert de man de veiligheid aan boord en in de stations. Hij staat ook in voor de controle op zwartrijden. Verbaal geweld is hij intussen al doodgewoon. Het schelden hoort erbij, zegt hij. “Na een boete zeg je geen dankjewel. Soms moet de frustratie er dan blijkbaar eens uit.”

Werkonbekwaam door fysiek geweld

Enkele jaren geleden sloeg dat echter om in fysiek geweld: “Het was bij een controle van vervoersbewijzen.” De persoon werd gevraagd de bus te verlaten. 3We wilden de passagier identificeren, toen het fout liep. 20 à 30 jongeren kwamen op ons af, met het doel die persoon te laten vertrekken. Dat is hen ook gelukt.” De agent en zijn collega’s waren door het gewelddadige incident enkele maanden werkonbekwaam. De job opnieuw uitoefenen, viel hem zwaar.

Geen respect voor het uniform

om risicovolle situaties in de kiem te smoren? oefent hij zijn job samen met andere agenten uit, . “Vroeger riep een uniform respect op, nu is het precies een carte blanche voor beledigingen. Dat is volgens mij bij elk uniform zo.”

Vroeger riep een uniform respect op, nu is het precies een carte blanche voor beledigingen

Snel gefrustreerd

Mondmaskers zijn verplicht op het openbaar vervoer, maar vaak dragen reizigers het foutief of helemaal niet. “Je probeert dat gewoon aan te duiden. Het begint andere passagiers te storen. Zo krijg je ook conflicten. Soms moeten we tussenbeide komen.” Mensen raken gefrustreerd door kleine dingen, zegt de man.

Toch gaat hij elke dag met frisse moed naar het werk. “Elke dag is een nieuw verhaal. Met mijn collega’s ga ik er samen tegenaan. We proberen op een gezonde manier terug thuis te komen.”

We proberen op een gezonde manier terug thuis te komen

Beluister het gesprek met de veiligheidsagent in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Lees ook: