Toeval bestaat / Toeval bestaat niet

31 maart 2018
Cover Naar alle onwaarschijnlijkheid, Klaas Landsman
Steven Hawking is gestorven op 14 maart, de geboortedag van Albert Einstein. Dat kan geen toeval zijn. En hij werd geboren op 8 januari, de sterfdag van Galileo Galilei. Dat! Kan! Toch! Echt! Geen! Toeval Zijn!

Kent u Violet Jessop? Mevrouw Jessop was stewardes op de Titanic. Die verging in 1912. Ruim 1500 doden, Violet overleefde de ramp. De Titanic had twee zusterschepen, de Britannic en de Olympic. Die Britannic werd tijdens de eerste wereldoorlog ingezet als hospitaalschip. Violet Jessop was aan boord als verpleegster. U voelt het komen. Op 21 november 1916 werd de Britannic getroffen door een torpedo. Het schip zonk in minder dan een uur. Dertig doden, Violet overleefde. Violet Jessop was haar carriere begonnen als stewardes aan boord van het derde zusterschip, de Olympic. Ze was er bij toen de Olympic in 1911 een aanvaring had met een Brits oorlogsschip. Ze overleefde.

Toeval? Komaan, zo straf, dat kan geen toeval zijn.

Abraham Lincoln werd lid van het Amerikaans Congres in 1846. John F. Kennedy werd lid van het Congres in 1946. Lincoln werd president in 1860, Kennedy in 1960. De namen Lincoln en Kennedy tellen allebei zeven letters. Beide presidenten werden vermoord op een vrijdag. Beiden kregen een kogel in het achterhoofd. De secretaresse van Lincoln heette Kennedy. De secretaresse van Kennedy heette Lincoln. De opvolger van Lincoln heette Johnson: Andrew, geboren in 1808. De opvolger van Kennedy heette ook Johnson: Lyndon, geboren in 1908. Een week voor Lincoln werd vermoord was hij in Monroe, Maryland. Een week voor Kennedy werd vermoord... u mag deze zin zelf aanvullen.

Toeval?

Klaas Landsman, mathematisch natuurkundige (en goede kennis van hogergenoemde Steven Hawking maar dat is toeval) heeft over toeval in de wetenschap en de filosofie een boek geschreven: Naar alle onwaarschijnlijkheid. Het boek begint anecdotisch, met straffe verhalen zoals er hierboven een paar staan. Maar al gauw blijkt toeval een belangrijke rol te spelen in de meest geavanceerde wetenschappen. Zaterdag aan in InterneKeuken.