Tom Barman: "Nu is het een vaarwel met een afscheidsshow, in plaats van met een toek op mijn bakkes"

10 februari 2017
Na 12 jaar komt er een einde aan de romance tussen dEus en gitarist Mauro Pawlowski. Ayco Duyster belde met Tom Barman, de frontman van dEus en Mauro zelf, naar aanleiding van hun afscheidsconcert in de Lotto Arena.

"Mauro heeft ons uit de nood geholpen"

Oorspronkelijk zou Mauro Pawlowski een jaar bij dEus spelen, om ze uit de nood te helpen. Maar dat werden er uiteindelijk twaalf. Tom Barman is alvast dankbaar voor die jaren: 

"Mauro heeft ons uit de nood geholpen tijdens die turbulente jaren. We hadden toen echt iemand nodig die wat rust bracht." Voor Barman was het altijd duidelijk dat Mauro ooit zou vertrekken: "Het was niet óf hij vertrok, maar wanneer. En dat is nu. Maar het is nu een goed moment."

Voor dEus is dit ook een onconventioneel afscheid van een gitarist. Vorige gitaristen vertrokken namelijk met iets meer tumult, zegt Barman lachend: "Nu is het met een afscheidsshow in de Lotto Arena, vroeger was het met een toek op mijn bakkes en een proces."

Grote schoenen om te vullen

Er komen nu al wat sollicitaties binnen om de plaats van Mauro in te nemen, zegt Barman, maar de gitarist laat wel erg grote schoenen achter om te vullen: 

"Mauro voegde een sofisticatie toe aan het spel van de band. En ik vond ook dat hij de stijl van alle gitaristen voor hem verenigde. Daarnaast was hij ook gewoon erg professioneel en een topmens om mee rond te hangen."

Een speciale avond

Voor Mauro Pawlowski zelf wordt het ook een erg speciale avond, zegt hij zelf: "Ik onthoud alleen maar goeie dingen van twaalf jaar dEus. Zowel aan de platen die ik zelf mee maakte als de nummers van mijn voorgangers." Dat hij zo lang is blijven hangen is naar eigen zeggen omdat zijn taak nog niet volbracht was na die ene plaat. 

Nu is die taak dus wel volbracht en dat wordt vanavond gevierd. "Ik moet morgenvroeg het vliegtuig op, dus ik denk dat ik vannacht niet ga slapen (lacht)."